1. Avaleht
  2. Tervis
  3. RAADIO 2 “R2 PULSS” I Dr Maie Matšenas: eestlaste hammaste tervis on palju parem
RAADIO 2 “R2 PULSS” I Dr Maie Matšenas: eestlaste hammaste tervis on palju parem

RAADIO 2 “R2 PULSS” I Dr Maie Matšenas: eestlaste hammaste tervis on palju parem

Raadio 2 saates “R2 Pulss” tegi saatejuht Robin Juhkental intervjuu Kesklinna Hambaravi, Kose Hambaravi, Studio Dental Care ja uue kliiniku 360Dental juhi dr Maie Matšenasega. Palju räägitakse, et eestlaste hambad on kohutavas seisus. Dr Matšenas märkis, et nii hull see olukord siiski ei ole.

R2 Pulss: Dr Maie Matšenas ja Robin Juhkental. Foto: GoodNews, Jane Vogt

On inimesi, kelle hambad on kohutavas seisus – tihti on põhjused rahalised. Hambaravi instrumendid on paraku kallid ja hambaravihüvitisest suureks raviks jääb väheks. Positiivne on aga see, et hambaravi on kuni 19. eluaastani tasuta ja seda peaks kindlasti kasutama!

R2 Pulss: Robin Juhkental. Foto: GoodNews, Jane Vogt

Siiski on võrreldes 90ndatega eestlaste hammaste tervis märkimisväärselt parem. Tehnika ja materjalid, aga ka patsientide teadlikkus on palju arenenud.

Tehnika ja materjalid, aga ka patsientide teadlikkus on palju arenenud.

Dr Maie Matšenas. Foto: Karen Härms

Ka teadus areneb palju. Dr Matšenas toob näite, et ostis oma kesklinna kliinikusse kõvakoe laseri, mis võimaldab teha hammaste sees juureravi ja hambaid puurida puurita. Viru keskuses avatavas uues 360Dental kliinikus hakatakse praktiseerima elaineritega ehk läbipaistvate kapedega ravi; kasutatakse AI programmi panoraamröntgeni lugemiseks, mis aitab koos arstiga koostada raviplaani.

Kuidas mitte hambaarsti juurde sattuda? Dr Matšenase sõnal algab ennetus juba siis, kui laps sünnib. Kuidas hingab, neelab, rinda imeb – sellest saab alguse kogu näo- ja lõualuu areng. Sellega jääb palju hambumusanomaaliaid ära.

R2 Pulss: Robin Juhkental. Foto: GoodNews, Jane Vogt
  • KUULA SAADET JÄRELE SIIT!
Head Uudised GoodNews