1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Täna tähistatakse ülemaailmset patsiendiohutuse päeva!
Täna tähistatakse ülemaailmset patsiendiohutuse päeva!

Täna tähistatakse ülemaailmset patsiendiohutuse päeva!

Täna tähistavad Eesti haiglad taas ülemaailmset patsiendiohutuse päeva eesmärgiga suurendada teadlikkust patsiendiohutuse olulisusest. Selle aasta ülemaailmse patsiendiohutuse päeva teema on „Diagnoosimise parandamine patsiendiohutuse tagamiseks.“

Eesti Haiglate Liidu patsiendiohutuse töörühma juhi, Pärnu Haigla kvaliteediteenistuse juhataja Teele Orgse sõnul on patsiendiohutuse päeva eesmärgiks kutsuda kõiki meditsiinivaldkonna osapooli üles koordineeritud tegevustele, et tagada tervishoiusüsteemis suurem ohutus ja kindlustada patsientidele parim võimalik ravi.

Päeva eesmärgiks on kutsuda kõiki meditsiinivaldkonna osapooli üles koordineeritud tegevustele, et tagada tervishoiusüsteemis suurem ohutus ja kindlustada patsientidele parim võimalik ravi.  

“Korrektsed ja õigeaegsed diagnoosid on patsiendiohutuse tagamise üks peamisi alustalasid, ent kahjuks põhjustavad diagnostilised vead umbes 16% ennetatavatest tervishoiukahjudest. Seetõttu kutsub WHO sel aastal üles astuma samme ohutuma diagnoosimise suunas ja vähendama diagnostiliste vigade esinemist,” selgitas Teele Orgse tänavuse patsiendiohutuse päeva fookust. Loosung „Tee õigesti, taga ohutus!“ suunab tähelepanu nii süsteemsetele kui ka inimlikele teguritele, mis meditsiinis mõjutavad diagnoosimise täpsust ja ohutust.

Foto: Freepik

Patsiendiohutuse päeva raames kutsutakse kõiki sidusrühmi – tervishoiutöötajaid, tervishoiujuhte, poliitikakujundajaid ja patsiente – üheskoos tegutsema, et parandada diagnostika kvaliteeti ning tagada patsientidele turvaline ja täpne ravi.

Erinevates Eesti haiglates on loodud spetsiaalsed töögrupid, mis keskenduvad tervishoiuteenuste ohutuse ja kvaliteedi parandamisele. Näiteks Lääne-Tallinna Keskhaiglas tegutseb patsiendiohutuse ja ravikvaliteedi komitee, mis aitab hoida ohutuskultuuri ja analüüsida ravikvaliteedi meetmeid. Ravikvaliteedi ja ohutuskultuuri edendamisesse on kaasatud ka Ida-Tallinna Keskhaigla ja Pärnu Haigla patsientide nõukoda.

Erinevates Eesti haiglates on loodud spetsiaalsed töögrupid, mis keskenduvad tervishoiuteenuste ohutuse ja kvaliteedi parandamisele.

Samuti on haiglates kasutusel patsiendiohutusjuhtumite infosüsteem, mis aitab tuvastada ja ennetada ohutusjuhtumeid, parandades nii tervishoiuteenuste kvaliteeti kui ka töötajate töötingimusi.

Foto: Freepik

Regulaarselt viiakse haiglates läbi patsiendiohutuskultuuri küsitlusi, et mõista töötajate suhtumist ohutusse ja leida parendusvõimalusi. Näiteks Põhja-Eesti Regionaalhaiglas tegutseb patsiendikool, mis on suunatud patsientide teadlikkuse tõstmisele. Koolis jagatakse teavet selle kohta, mida patsiendid saavad iseenda ohutuse tagamiseks teha, mis on oluline samm ohutuskultuuri edendamisel.

  • Tartu Ülikooli Kliinikumi poolt on loodud kogukonnakooli õpikeskkond, mille eesmärk on aidata kõigil huvilistel laiendada oma teadmisi ja parandada tervist. Valikus on interaktiivsed e-kursused, mõneminutilised loengud ja pikemad podcastid.
  • Ülemaailmse patsiendiohutuse päeva traditsioon algas 2019. aastal ning sel päeval soovitakse kanda oranži värvi riietust ning valgustada erinevaid maamärke oranžiks. Mitmed haiglad valgustavad oma hooneid sel puhul ka Eestis ning Pärnus värvub Endla teater oranžiks.
  • Eesti Haiglate Liit on mittetulundusühing, mis ühendab vabatahtlikkuse alusel tervishoiuteenust pakkuvaid Eesti tervishoiusektori tööandjaid. Haiglate Liidu peamine eesmärk on oma liikmete ühiste huvide edendamine tervisevaldkonnas ning koostöö arendamine liikmete ja koostööpartnerite vahel.
Head Uudised GoodNews