1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Teabepäev toob muusikateraapia ametnikeni
Teabepäev toob muusikateraapia ametnikeni

Teabepäev toob muusikateraapia ametnikeni

Homme korraldab Eesti Muusikateraapia Ühing Sotsiaalministeeriumi valitsemisalale teabepäeva “Muusikateraapia teaduspõhised sekkumised erinevatele sihtgruppidele”. Päeva eesmärk on tutvustada Sotsiaalministeeriumi, Sotsiaalkindlustusameti, Tervisekassa, Töötukassa ja Ohvriabi töötajatele, kuid ka Perearstide ja Õdede Liidu esindajatele muusikateraapia rakendusvõimalusi eri sihtgruppide ja diagnooside lõikes.

Teabepäeva korraldaja, Eesti Muusikateraapia Ühingu juhatuse liige Siiri Viil tõdeb, et vaimse tervise abi süsteem on pikalt olnud kliinilise teenuse – psühhiaatria ja kliinilise psühholoogi – poole kaldu. Tegelikkuses igaüks aga psühhiaatrit ei vaja ning leidub teisigi teaduspõhiseid vaimse tervise abimeetmeid, mis on tõhusad ja sageli ka sobivamad – näiteks muusikateraapia.

Siiri Viil
Foto: Siim Solman

Muusikateraapia on loovteraapia liik, mis kuulub rehabilitatsiooniteenuste ja Sotsiaalministeeriumi poolt rahastatavate kohalike omavalitsuste vaimse tervise teenuste nimekirja. Ometigi Sotsiaalministeeriumi haldusalasse kuuluvad Tervisekassa ja Ohvriabi muusikateraapia teenust ei rahasta.

“Vajaliku abi kättesaadavuse parandamiseks on oluline, et nii avalikkus kui ka sotsiaalvaldkonna spetsialistid oleksid kursis muusikateraapia võimaluste ja tõenduspõhiste uuringute tulemustega. Et oleksid kursis, ja tänu sellele ka varasemast enam koostööle avatud,” täpsustab Viil.

Vajaliku abi kättesaadavuse parandamiseks on oluline, et nii avalikkus kui ka sotsiaalvaldkonna spetsialistid oleksid kursis muusikateraapia võimaluste ja tõenduspõhiste uuringute tulemustega.

Teabepäeval tutvustavad kümme muusikaterapeuti oma eriala rakendusvõimalusi praktiliste teemade kaudu nii elukaare kui ka erinevate vaimse tervise seisundite lõikes.

Viili sõnul on muusikateraapia hea tööriist vaimse tervise murede ennetamisel, kuid sellega nimekiri ei piirdu. “Muusikaterapeut saab inimesi aidata enneaegsete laste arengu toetamisest kuni palliatiivravini, samuti näiteks käitumis- ja tundeelu häirumise, meelepuuete või neuroloogiliste diagnooside korral,” selgitab ta.

Head Uudised GoodNews