1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Üldarst vastab: Miks on oluline oma igapäevased sammud täis kõndida?
Üldarst vastab: Miks on oluline oma igapäevased sammud täis kõndida?

Üldarst vastab: Miks on oluline oma igapäevased sammud täis kõndida?

Liikumine on tervisliku eluviisi lahutamatu osa. Aktiivseks eluviisiks on palju erinevaid võimalusi, nagu näiteks jõusaalis treenimine või meeskonnaspordi treeningud, kuid tegelikult aitab tervise turgutamiseks ka lihtsast jalutamisest. Salu Health kliiniku üldarst Silver Ratnik selgitab, miks on igapäevaste sammude kogumine oluline ning jagab nippe, kuidas jalutamine oma igapäevaelu osaks muuta.

„Jalutamine on üks kergemaid viise, kuidas oma elustiili aktiivsemaks muuta ning pealtnäha lihtsa tegevusega, turgutad tegelikult oma tervist mitmel moel,“ sõnas Ratnik. Esimese ja väga olulise kasutegurina toob arst välja südame ja veresoonkonna haiguste riski vähendamise. Kõndimine tugevdab südame tervist, parandades vereringet ja -rõhku ning tugevdades südamelihast. Samuti aitab jalutamine kaasa tervisliku kehakaalu hoidmisele ning nii vähendad oma riski haigestuda näiteks diabeeti, südame- ja veresoonkonnahaigustesse või insulti.

Jalutamine on üks kergemaid viise, kuidas oma elustiili aktiivsemaks muuta ning pealtnäha lihtsa tegevusega, turgutad tegelikult oma tervist mitmel moel.

Lisaks südametervise turgutamisele toob üldarst teise kasutegurina välja, et kõndimine hoiab lihaseid ja liigeseid toonuses. „Regulaarne jalutamine hoiab liigesed liikumises ning tugevdab lihaseid ja luid. Nii vähendad liigestes kangust ja riski haigestuda mõnda liigeshaigusesse.“ Ratnik lisab, et liikuda võiksid kõik, nii noored kui vanad, ja oluline on juba võimalikult varajases eas õpetada lastele tervisliku eluviisi põhitõdesid. „Näiteks teeb noorte tervise eest hoolitsemisel väga õigeid samme Samsung, kes koostöös rakendusega Walk15 kutsub üles kõiki kooliõpilasi samme koguma ning premeerib kõige tublimaid ja aktiivsemaid.“

Regulaarne jalutamine hoiab liigesed liikumises ning tugevdab lihaseid ja luid.

Füüsiline tervis ei ole ainus, mis liikudes turgutust saab, sest jalutamine parandab ka tuju ning aktiveerib ajukeemiat. Arsti sõnul vähendab liikumine stressi ja ärevust ning parandab üleüldist tuju, sest füüsiline aktiivsus vabastab endorfiine, mis aitavad meeleolu tõsta. Uuringud on näidanud, et looduses ja vabas õhus viibimine langetab meie stressitaset märgatavalt.

Füüsiline tervis ei ole ainus, mis liikudes turgutust saab, sest jalutamine parandab ka tuju ning aktiveerib ajukeemiat.

„Suvised ilmad muudavad jalutamise väga mõnusaks ning soovitan soojalt oma igapäevaste sammude kogumiseks auto asemel eelistada hoopis jalgsi oma käigud ette võtta. Nii hoolitsed oma südame kui ka tuju eest ning näed oma kodulinna hoopis teise pilgu läbi.“

Selleks, et oma tervist kõndimisega turgutada, ei pea iga päev metsaradadel ekslema. Salu arst Silver Ratnik jagab paari kavalat nippi, kuidas oma sammude arvu tõsta:

  • Lifti asemel vali trepid!
  • Kui ootad bussipeatuses oma transpordivahendit, siis seismise asemel liigu ringi.
  • Parklates pargi auto võimalikult kaugele. Ka paar lisasammu aitavad eesmärgi täitumisele kaasa.
  • Paku töökaaslasele välja värske õhu koosolek ning ammutage liikudes värskeid ideid.
  • Muuda liikumine lõbusaks – kuula audioraamatuid või taskuhäälinguid ning nii saad kaks suurepärast tegevust ühendada.
Head Uudised GoodNews