1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Vaakumpakendaja ja teised abivahendid toidu paremaks säilitamiseks
Vaakumpakendaja ja teised abivahendid toidu paremaks säilitamiseks

Vaakumpakendaja ja teised abivahendid toidu paremaks säilitamiseks

Toidu paremaks säilitamiseks on mitmeid viise. Alljärgnevalt räägime, kuidas saad pikemalt säilitada erinevat tüüpi toitu nii, et selle head omadused jääksid püsima. Lisaks tutvustame tarvikuid, mida selle jaoks vajad.

Kuidas säilitada toitu?

Toitu on võimalik säilitada nii pikemaks kui ka lühemaks ajaks. Paljudes kodudes on kasutusel erinevad õhukindlad karbid, millesse saab panna õhtusöögi jäägid, et need järgmisel päeval üles soojendada. Populaarne on säilitada ka erinevaid kuivaineid ja maitseaineid õhukindlates klaas- või plastikpurkides, et nende maitseomadused ei läheks kiiresti kaotsi ja et tagada toiduainete säilitamiseks vajalikud tingimused.

Vaakumpakendamine kui mugavaim ja kiireim viis toidu säilitamiseks

Vaakumpakendaja on spetsiaalne vahend, mille abil saab pakendada erisuguseid toiduaineid selleks, et need säiliksid kauem. Selle abil eemaldatakse pakendist õhk, mis pärsib bakterite tegevust ja seetõttu peatab toidu riknemise. Selline vaakumpakendaja on kasulik siis, kui soovid säilitada suuremat kogust värsket kala või liha sügavkülmikus. Samuti sobib see hakitud värskete juur- ja puuviljade, maitsetaimede või kasvõi pähklite ja seemnete pikemaks säilitamiseks. Sõltuvalt toiduainest, tuleb see pärast vaakumpakendamist asetada kas sügavkülma või kuiva kohta.

Kui tead, et kasutad aias korjatud marjad juba mõne kuu möödudes ära, siis piisab ka sellest, et pakendad need vastavatesse karpidesse või kottidesse ja asetad sügavkülma. Pea aga meeles, et toiduainete säilimisajad on ka sügavkülmas erinevad ja kõik, mida sinna asetad ei säili igavesti.

Toidukarbid söögi hoiustamiseks külmikus

Kui õhtusööki on järele jäänud, siis ei tasu seda kindlasti ära visata, vaid asetada toidukarpi, et järgmisel päeval üles soojendada või mõne teise toidu sees ära kasutada. Selleks on kõige enam kasutusel plastikust või klaasist toiduanumad, mis on mõeldud toiduainete mõnepäevaseks säilitamiseks külmkapis. Aseta neisse nii järele jäänud poolik tomat, pakendist avatud juustutükk ja nädala jaoks ettevalmistatud toiduained. Mida õhukindlama karbiga on tegemist, seda paremini säilib sinna asetatud toiduained.

Kuivainete purgid riisi, pasta ja maitseainete paremaks säilitamiseks

Värskete saaduste nagu kala, liha ja piimatoodete säilivusaeg on lühem ja seetõttu pööratakse just nende toiduainete säilitamistingimuste tagamisele rohkem tähelepanu kui kuivainetele. Küll aga on ka kuivainetel, sealhulgas maitseainetel vaja kuiva keskkonda, et need säiliksid kauem. Õhukindel ja kuiv keskkond, mille saab tagada spetsiaalsete anumate abil, tagab ettenähtud säilivusaja, aga ka toiduainete maitseomaduste püsimise. Viimane on eriti oluline, kui rääkida maitseainetest.

Organiseeri toiduained ja leia selleks vajalikud tarvikud internetist

Kuivainete paremaks säilitamiseks aseta need purkidesse, millel on kaaned ja mis tagavad kuiva keskkonna. Säilita sügavkülmas marju, juur- ja puuvilju ning kala ja liha. Kirjuta pakenditele säilivusaeg või kuupäev, millal toiduained pakendisse lisasid ning pea meeles need tarbida enne kui nende säilivusaeg läbi saab.

Kõik säilitamiseks vajalikud karbid, purgid kui ka vaakumpakendaja leiad Kaup24 ja Hansaposti tootevalikutest. Avasta lai kaubavalik ja leia toiduainete säilitamiseks ja paremaks organiseerimiseks vajaminev!

Head Uudised GoodNews