1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Janika Koch-Mäe: hea vorm on vitaalse elu alus
VIDEO I Janika Koch-Mäe: hea vorm on vitaalse elu alus

VIDEO I Janika Koch-Mäe: hea vorm on vitaalse elu alus

Buduaari suve lõpupeol Butterfly Lounge’is üles astunud personaaltreener ja videotreeningute keskkonna Sinutreener.ee asutaja Janika Koch-Mäe on personaaltreeneri ametit pidanud peagi juba 20 aastat ja muigas, et vahel rühmatreeninguid läbi viies naerab, et teeks seda ilmselt ka tasuta – see ei ole tema jaoks töö, vaid töö ja hobi käsikäes.

Miks peab liikuma?

Janika tõdes, et kõige tavalisem mure, millega tema poole pöördutakse, on kaalulangetus. Ta tõdes, et see on väga väike tahk – hea vorm on vitaalse elu alus, aga inimene on loodud liikuma. Ta rõhutas, et seda on vaja endale pidevalt meelde tuletada.

Ta soovitas mõelda, milline sa tahaksid olla 20-30 aasta pärast – kas tahaksid saada ise hakkama, vallutada mõnd mäetippu või sõita rattamaratonil. See on kõige olulisem põhjus – et oleksid võimalikult kaua vigastustevaba, väheste terviseprobleemidega ja elada võimalikult täisväärtuslikku elu. Seda regulaarne liikumine pikas perspektiivis pakubki.

Foto: GoodNews, Jane Vogt

Vali ennast!

Päev on tihti tegevusi täis ja võib tunduda, et treenimiseks aega napib. „Kõik on prioriteetide küsimus. Kõigil on 24 tundi päevas,“ pani Janika südamele, et prioriteediks tuleb sättida iseennast. Tunnike trenni päevast on vaid 4%.

Ta soovitab mitte mõelda, et pole aega, vaid mõelda, kuidas seda aega leida ja mida selle asemel mitte valida.

Foto: GoodNews, Jane Vogt

Et näeksid tulemust, võiks treenida vähemalt 3 korda nädalas. Aga liikuma peaks iga päev. Kui on väga istuv töö, peaks iga tunni tagant üles tõusta. Minimaalne liikumine võiks olla 7000 sammu.

Müüdid, mis tõele ei vasta

Janika on pika personaaltreeneri karjääri jooksul kohanud mitmeid müüte, mida inimesed usuvad, aga mis sugugi tõele ei vasta.

Näiteks:

  • Tahan saada rasvast lahti sangadel – mis harjutust teha? Lokaalset rasvapõletust ei ole olemas. Ei saa ühegi kindla harjutusega saada kindlat piirkonda saledamaks. Rasvapõletus toimub kogu kehas.
  • Pärast kuute ei tohi süüa. See pole otseselt vale – oleneb sellest, mis kell sa tõused ja mis kell magama lähed.
  • Pärast trenni ei tohi süüa. On väga halb, kui sa õhtul teed trenni ja pärast ei söö. Kui sa ei anna oma kehale taastumiseks energiat, pole järgmise päeva treening nii tõhus. Võid mõelda, et kulutasid palju kaloreid ja ei söö, võtad kiiremini kaalust alla, aga see ei ole nii. Energia kulutamine ja saamine peab olema omavahel seotud – pole võimalik kaloreid lõpuni kärpida.

Puhkamine on oluline

Janika rõhutas, et uni on väga oluline ja une arvelt ta midagi teha ei soovita. Keskmine soovitus on 7-7,5 tundi magada. Pole halb mõte teha hommikul trenni, aga siis tuleks lihtsalt varem magama minna. „Meil kõigil on kindel aeg õhtul, kus tunned, et lähed uniseks. Sel hetkel tulebki panna telekas kinni, isegi kui on hea seriaal ja minna magama!“ soovitas ta.

On ka inimesi, kes pingutavad trenniga üle. Kui treenime liiga palju, puhkame vähe ja ei anna endale piisavalt toitu, jääme suhteliselt kiiresti haigeks või saame vigastuse. Puhkus on oluline.
Tänapäeva kiires maailmas ei taheta puhkust võttagi, aga Janika sõnul tuleb seda kindlasti võtta. Näiteks reisimine on hea võimalus minna korra igapäevakeskkonnast välja.

LIITU VÄLJAKUTSEGA! 

  • Juba sel neljapäeval toimub Buduaari jõulupidu, kus esineb ka näojooga õpetaja Mai-Liis Kivistik.
  • Personaaltreener Janika Koch-Mäe ja näojooga õpetaja Mai-Liis Kivistik otsustasid käed lüüa ja luua „Igavese nooruse väljakutse: 8 nädalat uue minani“. Naised ütlevad, et tervist ei saa muuta, keskendudes vaid ühele valdkonnale – oluline on tervik. Alles siis saab püsivad muutused ellu viia.
  • Mai-Liis ja Janika otsustasid koos väljakutse luua, sest suudavad teineteist ideaalselt täiendada. Janika katab kerelihaste osa ja Mai-Liis näo ja ilu osa. Lisaks on mõlemal boonusoskused – Janikal NLP ja Mai-Liisil jooga ja ravimtaimed. See kõik kokku aitas luua programmi, mida keegi pole varem teinud.
  • Janika lisab, et on seda meelt, et kvaliteetne ja läbimõeldud nahahooldus, näojooga harjutused, regulaarne lihas- ja vastupidavustreening ning mõtestatud ja tasakaalustatud toitumine moodustavad ühtse terviku, et saavutada vitaalsus, nooruslikkus ja parimad vananemist pidurdavad tulemused. „Näojooga harjutuste kasulikkus ja vajalikkus on minule kui pikaaegsele personaaltreenerile vägagi selged: näolihased on lihased nagu kõik teisedki – selleks, et oleks toonuses keha, treenime regulaarselt kõiki suuremaid lihasgruppe. Et nägu püsiks toonuses ja kortsudevaba ning silmanägemine hea, peame ka neid lihaseid regulaarselt pingutama.
Head Uudised GoodNews