1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VIDEO I Muret teeb punetav näonahk? IPL laserravi kui tõhus lahendus rosaatsea ravimisel
VIDEO I Muret teeb punetav näonahk? IPL laserravi kui tõhus lahendus rosaatsea ravimisel

VIDEO I Muret teeb punetav näonahk? IPL laserravi kui tõhus lahendus rosaatsea ravimisel

The Health Clinicu dermatoveneroloogia arst-resident Keidy Reinsoo selgitab, et akne on krooniline rasunäärmete ja neid ümbritsevate kudede põletik. Ta lisab, et akne jaotatakse lööbeelementide alusel põhimõtteliselt kolmeks. Olemas on komedoonakne, mis on kõige kergem akne vorm. Samuti on papulopustulaarne akne, kus tekivad lisaks punetavad sõlmekesed ja mädavillikesed ning kõige raskem akne vorm on tsüstiline akne, ehk konglobaatakne, mis vajab juba süsteemset ravi.

Akne ravi on pikaajaline

„Kõige tähtsam akne ravis on teada seda, et akne ravi on pikaajaline. Akne ravi ei kesta 2 nädalat ega ka mitte 2 kuud, vaid selleks, et saavutada vähemalt 80% raviefekt, peab ravi kestma keskmiselt 6 kuud. Igal juhul peab ravi kestma nii kaua, kuni patsiendil püsivad lööbeelemendid, ja tavaliselt jätkatakse ka säilitusravi mõne nõrgema preparaadiga,“ lausub dr Reinsoo ja lisab, et probleemiks on see, et kuna akne ravimid on nahka ärritava toimega ja ravitulemus saabub aeglaselt, siis tihti katkestatakse ravi.

Kõige tähtsam akne ravis on teada seda, et akne ravi on pikaajaline.

Ärritav toime tähendab tema sõnul seda, et nad tekitavad nahal kuivust, punetust, ketendust, mõnikord sügelustunnet. Kuniks nahk retinoidiga harjub, siis 1-3 päevaseid pause ravi alguses on lubatud teha. Tähtis on vaid, et ravi ei jääks pooleli, sest pidev ravi on otsustava tähtsusega. „Süsteemne isotretinoiin tekitab ka limaskestade ja huulte kuivust, mistõttu on väga tähtis ärritusvastane hooldus, st. sobiv niisutav kreem, mis ei tekitaks kipitust, hügieeniline huulepulk, vajadusel niisutavad silma-ja ninatilgad ning seda kindlasti esimesest ravipäevast alates,“ tõdeb ta.

Keidy Reinsoo. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Aknega sarnane, kuid täiesti erinev nahahaigus, on rosaatsea

Dr Reinsoo toob välja, et aknega sarnane, kuid siiski täiesti erinev nahahaigus on rosaatsea, mis on samuti krooniline põletikuline nahahaigus ja avaldub näo väljaulatuvatel osadel otsmikul, ninal, põskedel ja lõual. Rosaatsea võib olla aknega väga sarnane, aga mis teda aknest eristab, on see, et rosaatsea puhul puuduvad komedoonid ja see avaldub hilisemas eas, ehk umbes 30-50-aastastel inimestel. „Meestel-naistel esineb ta võrdse sagedusega ja mis on rosaatseale iseloomulik, on see, et näol on püsiv erüteem ehk punetus ja veresoonelaiendid. Seda nimetatakse erütematoos-teleangiektaatiliseks vormiks,“ sõnab ta. Lisaks eristatakse nina ja silmavormi.

IPL valgusteraapiga saab ravida rosaatseaga seotud punetust ja teleangiektaasiaid

Dr Reinsoo selgitab, et IPL on akronüüm, mis tähendab intensiivselt pulseerivat valgust. IPL töötab selektiivse fototermolüüsi põhimõttel, mis tähendab seda, et kasutades erinevate lainepikkustega filtreid, saame kindlaks määrata sihtmärgid, mis soovime nahas rünnata. Filtrite valik sõltub ka naha fototüübist ja töödeldava naha piirkonnast. Rünnatavaid sihtmärke kutsutakse lasermeditsiinis kromofoorideks ja IPL puhul on nendeks valgusfootoneid absorbeerivateks kromofoorideks hemoglobiin ja pigment melaniin.

IPL on akronüüm, mis tähendab intensiivselt pulseerivat valgust.

Tänu sellele saab dr Reinsoo sõnul IPL valgusteraapiga ravida näiteks rosaatseaga seotud punetust ja teleangiektaasiaid ehk veresoontelainendeid. Samuti saab eemaldada väiksemaid kirsshemangioome. Healoomulistest pigmenteeritud nahamoodustistest saab IPL-ga eemaldada väga efektiivselt naha kõige pindmises kihis epidermises paiknevaid struktuure, näiteks solaarlentiigosid, mis on päiksekahjustuse tulemusena tekkinud väga sagedased pruunid laigud nahal.

Keidy Reinsoo. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

„Solaarlentiigosid on vaja eristada melasmist, mille puhul pigment paikneb ka epidermisest allpool dermas. IPL on ohutu ja efektiivne protseduur. Ta on mitte-ablatiivne, mis tähendab seda, et ta ei tekita pindmiselt nähtavat naha kahjustust. Taastumine on kiire. Peale protseduuri on tavaline, et esineb naha punetust, kuid enamikel kaob see paari tunni jooksul. Lisaks saab IPL-ga kiirendada akne punetavate ja pigmenteeritud jääklaikude paranemist,“ räägib dermatoveneroloogia arst-resident.

4 kasulikku mõtet:

  • Akne ravi on pikaajaline. Akne ravi ei kesta 2 nädalat ega ka mitte 2 kuud, vaid selleks, et saavutada vähemalt 80% raviefekt, peab ravi kestma keskmiselt 6 kuud.
  • Tähtis on, et akne ravimine ei jääks pooleli, sest pidev ravi on otsustava tähtsusega.
  • Rosaatsea võib olla aknega väga sarnane, aga mis teda aknest eristab, on see, et rosaatsea puhul puuduvad komedoonid ja see avaldub hilisemas eas, ehk umbes 30-50-aastastel inimestel.
  • IPL valgusteraapia abil saab ravida näiteks rosaatseaga seotud punetust ja teleangiektaasiaid ehk veresoontelainendeid. Samuti saab eemaldada väiksemaid kirsshemangioome.
Head Uudised GoodNews