Alexela pakub esimesena tanklakettidest gluteenivaba burgerit
Need, kes peavad erinevatel tervislikel põhjustel pidama gluteenivaba dieeti, võivad rõõmustada, sest Paiaristi Alexela pakub gluteenivaba hamburgerit.
Ühise eesmärgi nimel tegutsevate inimeste kokkusaamine aitas ellu kutsuda esimese gluteenivaba burgerit müüva tankla-poe. Paiaristi Alexela tegevjuht Ketlin Lohu on isiklikust vajadusest lähtuvalt võtnud eesmärgiks aidata ka teisi endasugused ja olla teerajaja.
“Olen alatest hetkest, kui asusin Paiaristi Alexela tankla tegevjuhi kohale 2019. aastal, võidelnud ja otsinud lahendusi, et meie tankla-pood oleks just see koht, kuhu on oodatud inimesed, kes peavad tervislikel põhjustel teisiti toituma. Olen ise olnud aastast 2012 pidevalt keerulises olukorras just gluteeni- ja laktoosivabade toiduvalikute osas tankla-poodides üle Eesti. Sellest tulenevalt unistasin ja soovisin, et just meie Paiaristi Alexela tankla oleks teerajajaks ja arvestaks ka toidutalumatustega võitlema pidavate inimestega,” sõnas ta.
Ketlin mõistis ka tootearendusprotsessis, et vajab just teadmistetuge, et olla kindel gluteenivaba burgeri kvaliteedis ja puhtuses. Selleks pöördus ta Eesti Tsöliaakia Seltsi (ETS) poole sooviga saada oma meeskonnale koolitus. ETS on tegutsenud 25 aastat selle nimel, et tootjad ja toitlustajad suhtuksid teadlikult gluteenivaba toiduvaliku parendamisse ning mõistaksid, et tegemist on teatud rühma inimeste jaoks ainsa raviga nende haigusega elamisel.
Seltsi koolitaja Sigrit Keerd käis neid juunis koolitamas ja jagab koolitusel osalenute kohta vaid kiidusõnu: “Paiaristi Alexela personal oli väga huvitatud tsöliaakia ja gluteenivaba toidu valmistamise teemast. Töötajad tulid ise koolituse käigus välja lahendustega, kuidas veelgi turvalisemalt nendes tingimustes gluteenivaba burgerit valmistada. Rõõm oli näha ka tanklas eraldi riiulit vaid gluteenivabadele toodetele.”
Gluteenivaba burger ei oleks saanud sündida, kui poleks olnud kolmandatki hingega asja kallal tegutsevat naist, veebipoe Gluteenivabatoit.ee omanikku Kersti Hendriksoni. Ka teda on kannustanud isiklik vajadus valdkonda arendada.
”Minu hinnangul on hetkel Eestis väga ebaõiglaselt suur inimgrupp valmistoiduta. Tavadieedil inimesed võtavad iseenesestmõistetavana, et saavad ükskõik millisesse tanklasse sisse astuda ja tellida sooja toitu. Gluteenivabal dieedil inimestel senimaani sellist “luksust” polnud. Olen südamest tänulik, et Alexela on teerajaja ja astub sirge seljaga sammu tuleviku poole. Sellest peab saama uus normaalsus, et ka gluteeni vältiv inimene saab ringi reisides sooja kõhutäie, mis on koostiselt ja ka valmistamisjärgselt gluteenivaba,” ütles Hendrikson. “Loodan südamest, et see töövõit on alles algus ja mõne aasta pärast leiab rahuldava gluteenivaba toidu valiku nii hotellidest, restoranidest, kioskitest kui ka tanklatest üle Eesti.”
Paiaristi Alexela sortiment
- Eraldi riiul, kus on ainult gluteeni-, laktoosi- ja piimavabad (vegani) ja ökotooted.
- Lisaks on pakkuda laktoosivaba piimaga hommikupuder (ei ole gv), laktoosivaba piimaga kuumade jookide valik ja laktoosivaba jäätisekokteil.
- Gluteeni- ja laktoosivaba hamburger. Kohe lisandub gluteeni- ja laktoosivaba viineripirukas.