1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Janika Koch-Mäe: tasakaalustatud toitumine on pikaaegsema mõjuga kui dieedi pidamine
VIDEO I Janika Koch-Mäe: tasakaalustatud toitumine on pikaaegsema mõjuga kui dieedi pidamine

VIDEO I Janika Koch-Mäe: tasakaalustatud toitumine on pikaaegsema mõjuga kui dieedi pidamine

Kui on olemas nii palju erinevaid dieete, lähenemisviise, eksperte ja raamatuid, siis miks dieedi käigus kaotatud kilod ikkagi tagasi tulema kipuvad? Üheks suurimaks põhjuseks on see, et enamus inimestest suudab oma toitumisharjumusi mõneks nädalaks või kuuks muuta, aga tavaliselt sellega asi piirdub. Kuna dieedi pidamine pole lõbus ega meeldiv, siis keegi meist ei suuda igavesti dieeti pidada.

Enamus inimestest suudab oma toitumisharjumusi mõneks nädalaks või kuuks muuta, aga tavaliselt sellega asi piirdub.

Kui lühiajaliselt võib dieet toimida, siis tulemus ei jää siiski püsima

Ka 20 aastat personaaltreenerina tööd teinud Janika Koch-Mäe tõdeb, et ükskõik, mis dieedist ka jutt on, dieedi põhiolemus on see, et mingid toitainete grupid või kindlad toiduained on menüüst välja võetud. Kuigi lühiajaliselt võib selline dieet toimida, siis tõsiasi on see, et tulemus ei jää siiski püsima.

Ükskõik, mis dieedist ka jutt on, dieedi põhiolemus on see, et mingid toitainete grupid või kindlad toiduained on menüüst välja võetud.

Janika Koch-Mäe. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Janika toob välja, et kui elimineerime dieedi vältel oma menüüst väga paljud toiduained, siis saavutame madala kalorsuse või kalorite defitsiidi, mis ongi ju tegelikult dieeti mõte. Ehk lühiajaliselt saame küll vähem süüa, aga pikaaegselt see ei toimi.

Iga päev saab teha tervislikumaid valikuid, ilma et millestki ilma jääksime

Janika leiab, et saame iga päev teha tervislikumaid ja natuke vähem tervislikumaid valikuid ilma, et otseselt millestki ilma jääksime. Ehk selline paindlik ja tasakaalustatud toitumine on tema sõnul oluliselt pikaaegsema mõjuga. “Tegelikult võid sedasi toituda terve elu, sest sa ei pea otseselt millestki loobuma. Kui tahad täna küpsist, siis luba endale need paar küpsist ja sellega ongi kõik tehtud,” arvab ta.

Me saame iga päev teha tervislikumaid ja natuke vähem tervislikumaid valikuid ilma, et otseselt millestki ilma jääksime.

Janika Koch-Mäe. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

4 tähelepanekut Janika Koch-Mäelt:

  • Ükskõik, mis dieedist ka jutt on, dieedi põhiolemus on see, et mingid toitainete grupid või kindlad toiduained on menüüst välja võetud.
  • Kuigi lühiajaliselt võib dieet toimida, siis tõsiasi on see, et tulemus ei jää siiski püsima.
  • Saame iga päev teha tervislikumaid ja natuke vähem tervislikumaid valikuid ilma, et otseselt millestki ilma jääksime.
  • Paindlik ja tasakaalustatud toitumine on oluliselt pikaaegsema mõjuga, kui dieet.
Head Uudised GoodNews