1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Kersti Sarapuu: vähktõve ravimite käibemaksu tuleb alandada
Kersti Sarapuu: vähktõve ravimite käibemaksu tuleb alandada

Kersti Sarapuu: vähktõve ravimite käibemaksu tuleb alandada

Keskerakonna fraktsioon toetab täna Riigikogus esimesel lugemisel olevat eelnõu, mis langetab vähktõve ravimite käibemaksu ja annab õiguse hüvitada raviks mõeldud ravimi käibemaks, kinnitab fraktsiooni aseesimees Kersti Sarapuu.

“On väga kurb, kui paljud perekonnad peavad vastu võtma sõnumi, et nende lähedane on haigestunud vähki. Loomulikult tehakse kõik, et see kuri haigus seljatada. Järjest rohkem arendavad teadlased uusi ravimeid, mis vähist paranemisele või eluea pikenemisele kaasa aitavad,” ütleb Kersti Sarapuu. “Kahjuks on inimesi, kellele ei mõju Eesti Haigekassa ravimite loetellu kuuluvad ravimid ning otsivad uusi alternatiive, tasudes nende eest krõbedat hinda. Nende seas on ka osa vähihaigeid, kelle ravimid on ametlikud, arstide poolt soovitatud, aga kallid. Nendele peredele, kel ei ole võimalust ravimeid osta, tulevad appi vähiravifondid, kes on sunnitud inimesi aidates riigile käibemaksu maksma. Keskerakonna fraktsioon on seisukohal, et Eesti Haigekassale tuleb anda õigus hüvitada vastavatele ühendustele annetuste eest ostetud vähktõve ja muude pahaloomuliste kasvajate raviks mõeldud ravimi käibemaks.”

Eelnõuga soovitakse täiendada käibemaksuseadust uue viieprotsendilise vähendatud käibemaksumääraga ning selle järgi on valdkonna eest vastutaval ministril võimalik kehtestada määrusega nimekiri vähktõve ja muude pahaloomuliste kasvajate raviks mõeldud ravimitest, mis maksustatakse viieprotsendilise käibemaksumääraga. Samuti soovitakse eelnõuga anda Eesti Haigekassale õigus hüvitada mittetulundusühingutele, sihtasutusetele või usulisetele ühendustele annetuste eest ostetud vähktõve ja muude pahaloomuliste kasvajate raviks mõeldud ravimi käibemaks.

“On arusaamatu, miks Reformierakonna juhitav Vabariigi Valitsus antud eelnõu ei toeta, kuid loodan, et leiame parlamendis erakondadeülese konsensuse. Eelnõu algatajate hulgas on Riigikogu liikmeid kõikidest fraktsioonidest ja südamest loodan, et saadikud mõistavad olukorra tõsidust,” lausub Kersti Sarapuu.

Head Uudised GoodNews