1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Parim D-vitamiin – kuidas valida?
Parim D-vitamiin – kuidas valida?

Parim D-vitamiin – kuidas valida?

D-vitamiin on olemas nii rasvases kalas ja maksas kui ka näiteks munakollases, kuid kuna inimeste toitumisharjumused on väga erinevad ning sageli ei ole meie toidulaud piisavalt mitmekesine (ehk ei lähtu toidupüramiidi kõikidest toidugruppidest), võib D-vitamiini tase jääda ettenähtust madalamaks.

Lisaks sellele, et me ei pruugi saada D-vitamiini piisavalt oma toidust, on Eestis ka väga vähe päikeselist aega, mistõttu ajavahemikus septembrist aprillini võiks Eesti kliimat arvestades võtta D-vitamiini organismi toetamiseks igapäevaselt. Profülaktiliseks annuseks peetakse 1000-2000 IU. Aegajalt oleks soovitatav teha ka vereanalüüs veendumaks, et organismis on D-vitamiini tase piisav. Juhul, kui D-vitamiini tase jääb alla normi, tuleks perearsti soovitusel võtta D-vitamiini lisaks igapäeva toidule suuremas annuses (st rohkem kui 2000IU) ning soovitatavalt kuurina.

Vitamiinid (Foto Freepik)
Foto: Freepik

Imikutele on D-vitamiin vajalik seetõttu, et neil puudub D-vitamiini depoo, kuid D-vitamiini tarbimata võib tekkida lastel rahhiit ning täiskasvanutel luude hõrenemine. Samuti on D3-vitamiin vajalik immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks ning luude normaalseks arenguks ja kasvuks. Kuna D3-vitamiin lihtsustab ka seda, et kaltsium imendub organismi paremini, siis toetab D-vitamiin seeläbi ka luude ja hammaste tervist.

D3-vitamiin vajalik immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks ning luude normaalseks arenguks ja kasvuks.

Seega on oluline D-vitamiini tasemel silm peal hoida, kuid kas olete vahel mõelnud, et milline on parim D-vitamiin? Ja kas siin tuleks eristada seda, milline on parim D-vitamiin beebile või parim D-vitamiin täiskasvanule? Kas siin üldse on erinevust?

Millist D-vitamiini osta? Milline on parim D-vitamiin?

D-vitamiini valimisel tuleks lähtuda sellest, kellele D-vitamiin on mõeldud. Ehk kas tuleks osta vitamiin beebile, vitamiin lastele või D-vitamiin täiskasvanule. D-vitamiini päevane annus sõltub vajadusest ja vanusest. D-vitamiine on lähtuvalt toimeühikutest erinevaid – näiteks D-vitamiin 4000 on selline, mida tuleks võtta üks kapsel peamise toidukorra ajal koos klaasi veega. Üldjuhul madalama toimeainesisaldusega on D-vitamiin lastele. Sobiv doos ja parim d-vitamiin imikule (või parim D-vitamiin ükskõik kellele, kes seda vajab) selgub konsulteerides perearsti või apteekriga.

D-vitamiin (Foto Freepik)
Foto: Freepik

Kuidas võtta D-vitamiini?

Üheks võimaluseks on valida vitamiin õlikapslid. Kui kapsli neelamine on keeruline, siis võib õlikapslit ka närida või tühjendada kapsel jaheda toidu või joogi sisse. Kõige lihtsam viis lastele ja beebidele D-vitamiini manustamiseks on D-vitamiini tilgad. Näiteks Vitamiin D päikesetilgad on sellised, mille puhul piisab ühest tilgast ning vitamiin 4000 IU ehk päevane annus on võetud. Üheks võimaluseks on tarbida toidulisandeid spreina. Näiteks K2 D3 vitamiini sprei imendub kiiresti läbi suu limaskesta vereringesse. Lisaks D-vitamiinile on selles spreis ka vitamiin K, mis toetab mh vere normaalset hüübimist. D-vitamiini on võimalik võtta ka närimistablettide kujul, kusjuures närimistabletti võib nii lutsutada kui ka närida. Närimistablette on erinevate maitsetega, mistõttu võib olla neid lihtsam tarbida. Kuna lastele ei meeldi alati võtta tilkasid ning kapsleid võib olla raske neelata, siis alates kolmandast eluaastast sobivad lastele ka D-vitamiini kummikarukesed, mida on näiteks apelsini maitsega. Kummikommidena on D-vitamiin olemas ka täiskasvanutele.

Kindlasti tuleb järgida perearsti poolt ette nähtud või apteekri poolt soovitatud D-vitamiini kogust nii nagu kõikide toidulisandite puhul.

Head Uudised GoodNews