1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Pidev väsimustunne võib olla märk rauapuudusest
Pidev väsimustunne võib olla märk rauapuudusest

Pidev väsimustunne võib olla märk rauapuudusest

Väsimustunne pikast talvest ja vähesest päikesest vaevab kevaditi paljusid. Lisaks võivad väsimustunnet süvendada ka defitsiiti jäänud vitamiinide ja mineraalide varud, iseäranis raua puudujääk. Apteeker selgitab, miks rauapuudus tekib ja kuidas avaldub ning mida peaks raua preparaatide tarvitamisel jälgima.

Benu apteegi farmatseut Lauri Baar selgitab, et raual on kehas väga palju rolle, kuid kõige tuntum neist on osalemine hapniku transpordis. Seetõttu asub ka enamik rauatagavarast punastes verelibledes ehk erütrotsüütides. “Lisaks on rauda organismis vaja immuunsuse jaoks ja normaalseks ensümaatiliseks talituseks. Loomulikult on raual rohkemgi rolle meie keha protsesside õige toimimise jaoks, kuid eelnimetatud on kõige olulisemad,” rõhutab Baar.

Tihedamini kannatavad raua puuduse all lapsed ja naised

Kuigi raua puudus ehk aneemia võib apteekri sõnul esineda kõigil, näiteks liiga üksluise dieedi tõttu, siis rohkem ohustab see naisi ja lapsi. “Lastele on rauapuudus ohtlik, sest hapnikupuudus võib arenevas ajus tekitada arenguraskusi. Lastel esineb rauapuudust sagedamini, kui nende dieet sisaldab liigselt piimatooteid, sest takistavad muust toidust saadud raua korrektset imendumist. Naistel esineb rauapuudust rohkem igakuise menstruatsiooni ja raseduse tõttu. Lisaks mõjutavad raua vajadust traumad, millega kaasneb suur verekaotus, mõned kroonilised haigused ja üksikud ravimid,” loetleb Baar.

Apteekeri sõnul võiks normaalne vere hemoglobiini tase tervel inimesel, nii lapsel kui ka täiskasvanul, jääda 120 -180 grammi liitri kohta vahele. Väikse taseme korral tuleks tarbida rohkem rauarikkaid toite või tõsta rauataset toidulisanditega.

Punased toiduained vihjavad suuremale rauasisaldusele

“Kõige lihtsam viis rauapuuduse vältimiseks on mitmekesiselt toituda. Rusikareegel on, mida punasem on toiduaine värvus, seda rohkem rauda see sisaldab, näiteks peet ja granaatõunamahl,” soovitab apteeker pöörata esmalt tähelepanu toidulauale.

Apteeker selgitab, et hemoglobiini tase veres on madalam, kui inimese dieet on liiga üksluine või naiste puhul lapseootusega ning siis võiks tarvitada rauda lisaks toidulisandina. “Kui varem oli raualisandite valik väga väike, siis nüüd on tänu teaduse ja toidutehnoloogia arengule apteekidesse jõudnud väga suur valik rauapreparaate, mille seast on võimalik ka kõige nõudlikumal patsiendil endale sobilik leida,” soovitab Baar.

Raua puudujääk avaldub väsimustundena

Apteekeri sõnul on esimesteks rauapuuduse sümptomiteks on enamasti liigne väsimus ja haigutamine. “Väsimustunne tekib, sest keha ei saa piisavalt hapniku ning häiritud on toitainete energiaks konverteerimine. Haigutamine tekib, sest rauda on vaja hapniku transpordiks ja kui hapniku on kehas vähe, siis üritab keha seda haigutades juurde saada. Ka võib kehavärvus muutuda kahvatumaks või sinakaks, kuid see viitab tugevale raua ja hapnikupuudusele,” loetleb Baar ja lisab, et rauapuudusele võivad viidata ka külmad käed ja jalad, haprad küüned ja juuksed ning depressioon.

Apteeker rõhutab, et ilma vereproovi tegemata võib rauapuudus sarnaneda mitme teise haigusega ja seetõttu on seda raske ilma vereanalüüsita diagnoosida.

Raud ja kaltsium ei käi käsikäes

Rauapreparaate tarvitades on Baari sõnul kõige tähtsam, et neid ei tarvitataks koos kaltsiumi sisaldavate toodetega, tähelepanelik tuleks olla nii piimatoodete, kui ka mõnede ravimite ja toidulisandite koos tarbimisel. “Sel põhjusel oleks hea rauapreparaate tarvitada toidukordade vahel. Ideaalis võiks rauapreparaati tarvitada poolteist kuni kaks tundi enne järgmist toidukorda”.

Apteekeri sõnul on üks sagedasem rauapreparaatide kõrvaltoime kõhukinnisus, mis ei pruugi küll kõigil avalduda, kuid mida kangem preparaat, seda suurem on tõenäosus. “Kõhukinnisuse leevendamiseks võib tarvitada rohkem kiudainerikkaid toiduained või kergemaid lahtisteid. Rauapreparaadi manustamise soovitan läbi rääkida arstiga või apteekriga, et leida parim preparaat ja annus raua taseme normaliseerimiseks kehas. Liigne raua tarvitamine ei ole ohutu ja võib tervist kahjustada,” julgustab Baar nõu pidama.

Head Uudised GoodNews