1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Füsioterapeut annab kasulikku nõu, kuidas sülearvutiga töötades väsimust ja pingeid vähendada
VIDEO I Füsioterapeut annab kasulikku nõu, kuidas sülearvutiga töötades väsimust ja pingeid vähendada

VIDEO I Füsioterapeut annab kasulikku nõu, kuidas sülearvutiga töötades väsimust ja pingeid vähendada

Tänapäeval saab sülearvutiga oma töökohta kaasas kanda ning töötada kõikjal. Sülearvutiga tööd tehes ei tohiks aga ära unustada ergonoomikat – kuidas istume, kui tihti asendit vahetame ning pause teeme. Oluline on üle vaadata ka arvutitöökoht. Füsio – ja manuaalterapeut ning Eesti Wushu Kungfu Föderatsiooni aupresident Priit Kõrve annab kasulikku nõu, kuidas sülearvutiga töötades vähendada pinget ja koormust.

Sülearvutiga tööd tehes ei tohiks aga ära unustada ergonoomikat – kuidas istume, kui tihti asendit vahetame ning pause teeme.

Kõrve lausub, et sülearvutiga tööd tehes peaks olema paigas ekraani kõrgus. Näiteks on selleks olemas spetsiaalsed sülearvuti alused, mis aitavad sülearvuti õigemale kõrgusele sättida. Kuigi ka selle konkreetse alusega, mida Kõrve ise kasutab, võiks kõrgus olla natukene veel üleval pool, siis on alust kasutades kehaasend juba parem – enam ei pea allapoole küürus olema. Alust kasutades saab selga suhteliselt sirgena hoida ning samal ajal jälgida ka ekraanil toimuvat.

Sülearvutiga tööd tehes peaks olema paigas ekraani kõrgus.

Foto: Karen Härms

Kõrve tõdeb, et lisaklaviatuur oleks sülearvutiga töötades veelgi parem, sest see muudab töö efektiivsemaks, tekitab vähem pingeid ja väsimust.

Ka aga teiste käepäraste vahenditega saab tööasendi mugavamaks muuta. Näiteks, kui pole võimalik laua ja tooli kõrgust muuta, siis saab Kõrve sõnul võtta appi raamatu või isegi mitu ning toetada küünarnuki nendele. Juba selline väike muudatus aitab käeasendi õigemaks muuta ning vähendada pinget ja koormust.

Foto: Karen Härms

“See, kui pole spetsiaalseid küünarnukitugesid, reguleeritavaid laudu või toole, ei tähenda seda, et me ei saaks olla pingevabalt,” selgitab füsio- ja manuaalterapeut Priit Kõrve.

Head Uudised GoodNews