1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Kiropraktik selgitab, miks on oluline jälgida, mis asendis me istume
VIDEO I Kiropraktik selgitab, miks on oluline jälgida, mis asendis me istume

VIDEO I Kiropraktik selgitab, miks on oluline jälgida, mis asendis me istume

Füsioterapeut, manuaalterapeut/kiropraktik ja Eesti Wushu Kungfu Föderatsiooni aupresident Priit Kõrve toob välja, et kui tööd tehes on võimalik reguleerida laua, ekraani ning klaviatuuri kõrgust, siis kaovad juba paljud probleemid. Ära ei tohiks aga unustada ka seda, mis asendis me istume.

Kui tööd tehes on võimalik reguleerida laua, ekraani ning klaviatuuri kõrgust, siis kaovad juba paljud probleemid.

Kõrve selgitab, et istumisalus ei peaks toolil üldse suur olema. Oluline on pigem see, et tooli istumisalusel saaks muuta ka asendit – näiteks suurendada kaldenurka või istumisalust ettepoole tuua. Kõige suurem probleem Kõrve sõnul on see, kui istumisalus on hästi pikk. Nimelt tekitab see istudes momendi, kus tooli serv on hästi põlveõndla juures. Seal aga kulgevad veresooned ja närvid. „Kui reie alumine osa on survestatud, siis võivad tekkida verevarustuse ja närvide töö häired,“ lausub kiropraktik ja lisab, et natukest aega istudes pole sellest hullu midagi, aga kui teha selliselt tööd mitu tundi järjest, siis jalad väsivad tunduvalt rohkem ära ning pärast püsti tõustes need nii-öelda ei kanna.

Istumisalus ei peaks toolil üldse suur olema. Oluline on pigem see, et tooli istumisalusel saaks muuta ka asendit – näiteks suurendada kaldenurka või istumisalust ettepoole tuua.

Priit Kõrve (Foto Karen Härms)
Foto: Karen Härms

Kõrve toob välja, et ka jalatallad peaksid olema mugavalt maas. Kui tool on kõrgemal, siis on näiteks olemas spetsiaalsed jalatalla toed, millega on jalgadel lõdvestunud ja mugav olek. „Mida rohkem on tool reguleeritavam, seda rohkem on võimalusi vähendada kehas pingeid,“ räägib ta.

Mida rohkem on tool reguleeritavam, seda rohkem on võimalusi vähendada kehas pingeid.

Kindlasti peaks Kõrve sõnul olema toestatud ka alaselg. „Loomulikult võib tööd teha ka lösakil asendis, aga kui mõelda ainuüksi pea asendile, südamele ja kopsudele, siis kõnealuses asendis on juba hingata raske. Kui hapniku- ja aju verevarustus on kehvem, siis lähevad ka tulemused kehvemaks.“

Kui hapniku- ja aju verevarustus on kehvem, siis lähevad ka tulemused kehvemaks.

Foto: Karen Härms

Kõrve toob välja, et on olemas erinevad istumisvahendid, pallid ning täispuhutavad istumispadjad, mis panevad meid ergonoomiliselt õigemasse asendisse. Ka sadulatooli ei soovita Kõrve kogu töö vältel kasutada, sest kui selg ei ole toestatud, siis hakkab see mingil hetkel ära väsima.

Head Uudised GoodNews