1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VIDEO I Selg sirgeks! Miks on küürus asend meie kehale halb?
VIDEO I Selg sirgeks! Miks on küürus asend meie kehale halb?

VIDEO I Selg sirgeks! Miks on küürus asend meie kehale halb?

Küürus käimine ja halb rüht muudavad inimest ainult vanemaks. Mida halba küürus asend meie kehale aga veel teeb? Füsioterapeut, manuaalterapeut ja Eesti Wushu Kungfu Föderatsiooni Aupresident Priit Kõrve rääkis Maiwistiku veebiseminaril, et küürus asend surub meie südame ja kopsud kokku – sellisel juhul ei saa me kasutada täit kopsumahtu.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Helen Tulp

“Sellises asendis ei ole süda kõige paremas mehhaanilises asendis – see ei saa vabalt töötada,” lausub ta ja lisab, et tulemuseks on see, et meie mentaalne töövõimekus väheneb. “Kaelas asuvad lülisamba arterid. Kui pea on ettepoole küürus, muutub ka peaaju verevarustus kehvemaks. Taaskord hakkab mentaalne töövõimekus jälle langema,” selgitab Kõrve.

Ta toob välja, et iga tunni aja tagant on oluline asendit vahetada. Näiteks teha tund aega tööd istudes ja siis tund aega seistes. Samuti võiks läbi mõelda, kuidas töövahendid kontoris paigutatud on: ekraan, klaviatuur, hiir. Ka sadulatool on meie kehale kasulik. Nimelt aitab see parandada jalgade verevarustust. “Tavalise tooli puhul on meie jalg põlvest kõverdatud ning verevoolu tagasivool on häiritud. Sadulatooli puhul on jalad kerges rippasendis ja jalgade verevarustus on märgatavalt parem,” selgitab ta.

Iga tunni aja tagant on oluline asendit vahetada.

Foto: Karen Härms

Kõrv tõdeb, et kui inimesed tema juurde jõuavad, on neil näiteks tekkinud juba karpaalkanali mured randme juures. Tema kogemus aga näitab, et kellel on antud mure, on mõni probleem ka kaelas. Kui kaelas funktsionaalsed blokid kõrvaldada, siis hakkavad ka karpaalkanali sündroomid vähenema.

Mis on funktsionaalne blokk?

Kõrve selgitab, et kui inimesed tema vastuvõtule tulevad, ütlevad nad, et neil on kaelas või seljas midagi paigast ära – tegu on funktsionaalse blokiga. “Paljudel juhtudel ei ole selgroolülid paigast ära, vaid jäävad liikumisulatuse piirimail kinni ja ei lähe tagasi algasendisse. Tekib lihaste pingestumine. Kiropraktiku ülesanne enamasti ongi selliste funktsionaalsete blokkide vabastamine ning seeläbi vabanevad ka närviteed,” sõnab ta.

Harjutus kummilindiga, mis aitab keha sirgemalt hoida:

  • Võta kummilint.
  • Tõsta kummilint pea kohale.
  • Käsi kaela taha viies ning üksteisest eemale lükates lükka abaluid seljataga kokku.

Head Uudised GoodNews