1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Silmalihased vajavad trenni nagu iga teine lihas: kuidas silmaharjutused meid aidata saavad?
VIDEO I Silmalihased vajavad trenni nagu iga teine lihas: kuidas silmaharjutused meid aidata saavad?

VIDEO I Silmalihased vajavad trenni nagu iga teine lihas: kuidas silmaharjutused meid aidata saavad?

Loodusterapeut ja näojooga õpetaja Mai-Liis Kivistik toob välja, et silmalihaste treenimine ei tähenda näojooga vaates ainult kortsude vähendamist või naha elastsuse suurendamist – kui silmalihased ei toimi, siis kõik kannatab ja ühel hetkel võtamegi seda normaalsusena ehk kanname prille. Või siis teistpidi – minnakse silmalõikusele sellepärast, et enam ei taheta prille kanda.

Kui silmalihased ei toimi, siis kõik kannatab ja ühel hetkel võtamegi seda normaalsusena ehk kanname prille.

Kuidas saavad silmaharjutused meid aidata?

Mai-Liis toob välja, et esiteks võtavad silmaharjutused maha pinget. Ta selgitab, et tänapäeva maailmas kasutame paratamatult arvuti- ja telefoniekraane ning seega vaatame ühte punkti päeva jooksul väga pikalt. See aga tähendab, et lihased on üle töötanud ning tuleb anda neile puhkust ehk võtta pinget maha. „Tänu sellele, et lõdvestad oma silmi, oled võib-olla märganud, et siis ei teki näiteks peavalusid, kuiva silma või sellist silmade udusust, mis pahatihti pika tööpäeva peale juba tekkima hakkab. Kui teame, et peame tegema sirutuspause, venitama või kõndima, siis tegelikkuses peaksime tegema ka silma pause. Ehk siis iga kord, kui tõused laua tagant püsti, lähed võtad klaasikese vett või lähed tualetti, siis tuleb teha ka mõned silmaharjutused,“ lausub Mai-Liis ja lisab, et silmaharjutused võtavad pinget maha, aga lisaks toetavad ka lihastööd, et silmalihased suudaksid koordinatsioonis ennast ka parandada.

Iga kord, kui tõused laua tagant püsti, lähed võtad klaasikese vett või lähed tualetti, siis tuleb teha ka mõned silmaharjutused.

„Kui vaadata näiteks oma keha, siis me käime trennis ja teeme kerelihastele trenni – meie koordinatsioon paraneb kogu kehas. Täpselt samamoodi on silmalihastega. Kui liigutame oma silmi erinevatesse suundadesse, kõik nurgad, üles-alla ja seda mitu korda päeva jooksul, siis ka meie silmade koordinatsioon paraneb.“

Kui liigutame oma silmi erinevatesse suundadesse, kõik nurgad, üles-alla ja seda mitu korda päeva jooksul, siis ka meie silmade koordinatsioon paraneb.

Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Silmaharjutused ei võta palju aega

Mai-Liis lausub, et kui inimene kardab, et tal pole silmaharjutuste jaoks aega ning need võtavad aega mitu tundi, siis erinevatest töötubadest on ta saanud tagasisidet, et tehes iga päev vähemalt 5-10 minutit silmaharjutusi, saab juba kahe nädalaga silmanägemist parandada. „Plussid lähevad väiksemaks, miinused lähevad väiksemaks ja nägemine läheb palju paremaks,“ selgitab ta ja rõhutab, et kui inimesel on siiski suur pluss või miinus ning ta teeb mõned harjutused, ei tähenda see koheselt seda, et saadakse prillivabaks. Väga palju oleneb sellest, kui palju ja kui pikalt tehakse tööd ja isegi kui tulemused saavutatakse, siis oluline on ka see, et jätkatakse nende harjutuste tegemist. „Enda jaoks saab väga palju ise ära teha. Harjutusi tehes lähevad verevool ja lümfiliikumine paremaks, tursed näost kaovad kiiremini ja loomulikult ka nahk muutub pringimaks.“

Lõbus harjutus silmadele

Mai-Liis soovitab esmalt lükata silmad nii suureks kui saad. Kui tunned, et otsmik kisub seejuures pingesse, siis sinna võib käe appi võtta – otsmikule pole pinget vaja. Seejärel hoia silmi suurena 5 sekundit ja ära pilguta. “Kui lükkad silmad suureks ja ei pilguta, siis aitad kaasa pisarate tootmisele,” selgitab ta ja lisab, et teine osa harjutuse juures on natukene raskem. “Too silmad nii kissi kui saad, alumine silmalihase osa liigub üles. Tekib selline tunne nagu tahaksid lugeda imepisikest kirja. Hoia 5 sekundit ning ära unusta hingamist. Tee harjutusi vaheldumisi,” õpetab Mai-Liis.

Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus
  • Harjutus aitab ülemisel silmalaol mitte alla vajuda ja silma alt mitte sisse vajuda. Ka on see hea harjutus, et vabaneda hommikul silmade tursetest.
Head Uudised GoodNews