1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. 3 RETSEPTI I Kuumaõhu fritüüri retseptid
3 RETSEPTI I Kuumaõhu fritüüri retseptid

3 RETSEPTI I Kuumaõhu fritüüri retseptid

Enamus veebis pakutavatest retseptidest toidu küpsetamiseks on mõeldud toidu valmistamisele iseseisvas ahjus, kuid kodumasinale nimega kuumaõhu fritüür on toidu valmistamise retseptid veelgi haruldasemad nähtused. Kuumaõhu fritüür pakub tuhandeid erinevaid võimalusi toiduportsjonite valmistamiseks ning järgnevalt toome teieni parimad kolm retsepti ning toidupala, mida on võimalik kuumaõhu fritüüris valmistada. Et teha artikkel ka veidi põnevamaks, jagame teiega ühe päeva täielikku menüüd, mille valmistamisega saab hakkama ka kõige algajam kokkaja.

1. Mahlased kaneelirullid hommikusöögiks

Vaja läheb:

1 leht sulatatud lehttaigen
1 supilusika täis kaneeli
80g toasooja võid
6 supilusikat pruuni suhkrut

Glasuur:

1 supilusikas tuhksuhkur
1 supilusikas piima
2 teelusikat sidrunimahla

Soojenda kuumaõhu fritüür 200 kraadini. Sega kausis kokku toasoe või, kaneel ja pruun suhkur. Puista lauale veidi jahu ja rulli lehttaigen kergelt lahti. Ära rulli taigent väga õhukeseks, muidu küpseb taigen liialt kiiresti ning kaneelirull muutub kõvaks. Määri kaneeli-suhkru-või segu lehttaignale kergelt peale ning jaota võrdselt kogu lehe ulatuses. Rulli keeramisel ära avalda palju survet (pigem rulli taigen kokku kergelt ja lohakamalt). Kui soovid rohkem keerde ja suuremaid kaneelirulle, alusta rulli keeramist lühemast küljest. Tükelda taigen 2,5cm paksusteks ketasteks ning asetaneed  eelsoojendatud kuumaõhu fritüüri. Küpsemiseks kulub 7 minutit või seni kuni rullid on kuldpruunid. Valmista glasuur- sega omavahel kokku tuhksuhkur, piim ja sidrunimahl. Enne glasuuri peale kandmist lase kaneelirullidel veidi jahtuda.

Hommikusöögiks valmistatud kaneelirullid maitsevad kõige paremini kohvi või teega. Lastele pakkumiseks võib joogina kõrvale pakkuda külma piima.

2. Meega glasuuritud lõhefilee lõunasöögiks

Vaja läheb:

4 nahaga lõhefileetükki
sool
sidrunipipar
2 teelusikat sojakastet
1 supilusikas mett
1 teelusikas seesamiseemneid
värske salatisegu
oliivõli

Puhasta lõhefilee luudest ning maitsesta soola ja sidrunipipraga. Viimasena lisa fileedele sojakaste ning võimalusel maitsesta ka lõhenahk. Soojenda kuumaõhugrill 190 kraadini ning aseta seejärel lõhefileed nahk allpool grilli. Küpseta fileesid 6 minutit. Ava grill ning pintselda fileesid meega ning puista üle seesamiseemnetega. Küpseta fileesid veel 2 minutit. Seejärel sega kokku salatisegu. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa natuke oliivõli. Serveeri fileed koos salatiga.

Lisanditena võib kasutada ka muid kastmeid ning röstsaia. Joogiks võib kõrvale pakkuda valget veini või sidrunivett. Lastele serveerimiseks võib salatisegu asendada friikartulite või riisiga.

3. Küpsetatud banaanid õhtusöögiks/magustoiduks

Vaja läheb:

3 küpset banaani
1 supilusikas kookossuhkrut
1 teelusikas kaneeli
peoga purustatud kreeka pähkleid
100g kohupiimakreemi

Eelsoojenda grill 204 kraadini. Pese koorega banaanid hoolekalt puhtaks ning lõika pikuti pooleks. Sega omavahel kookossuhkur ning kaneel. Määri segu banaanidele ning aseta banaanid kuumaõhugrilli ning kata pärgamendiga. Küpseta banaane kuni 8 minutit. Serveeri jahutatud magustoit peotäie kreeka pähklitega ning kohupiimakreemiga.

Magustoit sobib ideaalselt serveerimiseks peale suppi või praadi õhtusöögi ajal. Lastele ägedama elamuse pakkumiseks võib kohupiima maitsestada näiteks kirsimahlaga.

Kuumaõhu grilli kasutamisel saab valmistada pea kõiki söögikordi ning kokku hoida nii ajaliselt kui ka voolukuluga. Kiiresti valmivad söögid aitavad pakkuda kvaliteetset ning tervislikku sööki ka kõige kiirema elutempoga peredele. Kuna ülal pakutavatel retseptidel on vähe koostisaineid ning valmimise aeg lühike, saab vastavalt ka väiksele eelarvele söönuks kogu pere.

Kui ülalproovitud retseptid on ära proovitud, võib igaüks hakata katsetama uusi ja veelgi ägedamaid retsepte. Loominguline lähenemine grilli kasutamisel on vajalik vaid juhul kui mõtted õhtusöögi valmistamiseks on otsas.

Head Uudised GoodNews