1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Põhja-Eesti võtab mais Läänemaalt üle toidupiirkonna tiitli
Põhja-Eesti võtab mais Läänemaalt üle toidupiirkonna tiitli

Põhja-Eesti võtab mais Läänemaalt üle toidupiirkonna tiitli

Maikuus võtab Põhja-Eesti Läänemaalt ja Haapsalult üle toidupiirkonna tiitli, millega algab Põhja-Eesti maitsete aasta.

Piirkonnale iseloomulikest paepealsetest rannamaadest inspireerituna valis Põhja-Eesti toidupiirkond tunnuslauseks „Paepealsed maitsed“.  „Meie suurimaks väljakutseks on tuua Põhja-Eesti kohalik toit ühtse ja selge piirkonnana Eesti toidupiirkondade kaardile. Toidupiirkonna võrgustiku ülesehitamisega alustasime juba 2010. aastal. Tänaseks on meil oma märgis „Põhja-Eesti kohalik toit“, mille on välja teeninud 51 ettevõtet. Võrgustiku hea ja usalduslik koostöö andis kindluse toidupiirkonnatiitlile kandideerimiseks, et tutvustada Põhja-Eesti maitseid ka laiemale huvilisteringile,“ sõnas Põhja-Eesti toidupiirkonna projektijuht Eha Paas.

„See on nüüdseks kuues kord, kui maaeluministeeriumi algatusel valitakse Eesti toidupiirkonda, kes saab võimaluse terve aasta jooksul tutvustada oma kandi maitseid. Põhja-Eesti võlus hindajaid karguse ja lihtsusega, kuhu on segatud paras annus romantikat. Plaanile anda uus elu suveköökidele ja tuua fookusesse omal ajal mõisate juures kasutusele võetud triiphooned kui mõnusad kohtumispaigad tuleb anda võimalus,“ leidis hindamiskomisjoni tööle heakskiidu andnud maaeluminister Urmas Kruuse.

Põhja-Eesti maitsete aasta ootab külastajaid põnevatele toidukultuuri sündmustele, kooskokkamiste õpitubadesse, avatud triiphoonete, terrasside ja verandade päevadele koos lahkete võõrustajate ja huvitavate maitsetega. Vihjeid Põhja-Eesti maitsete kohta leiab veebilehelt „Põhja-Eesti kohalik toit“.

Toidupiirkonna valimise eesmärgiks on piirkondade tugevdamine läbi toidukultuuri. „Toit on alati olnud ühendaja ja suhete soodustaja. Ootame selle kaudu toidutootjaid, toidu väärindajaid ja kohalikke kogukondi suuremale koostööle, et aidata läbi toidu avastada oma piirkonna identiteeti ja atraktiivsust ka külaliste jaoks,“ sõnas maaeluministeeriumi ekspordi- ja turuarendusebüroo juhataja Kadi Raudsepp.

Toidupiirkonna tiitleid on kandnud ja varasematel aastatel oma maitsetega meie toidulaudu rikastanud Hiiumaa, Peipsimaa, Pärnumaa, Vana-Võromaa ning viimati Haapsalu ja Läänemaa, kes mais piirkonna sümboli, 1,5 meetri pikkuse kahvli, Põhja-Eestile üle annavad.

Head Uudised GoodNews