1. Avaleht
  2. Tervis
  3. ÄRA KÜÜRUTA I Kiropraktik annab nõu, mida istuva töö puhul järgida võiks
ÄRA KÜÜRUTA I Kiropraktik annab nõu, mida istuva töö puhul järgida võiks

ÄRA KÜÜRUTA I Kiropraktik annab nõu, mida istuva töö puhul järgida võiks

Füsioterapeut, manuaalterapeut/kiropraktik ja Eesti Wushu Kungfu Föderatsiooni aupresident Priit Kõrve on täheldanud, et viimastel aastatel on inimestel hakanud tervisemured süvenema.

Nõuandvas videos jagab Priit nõu, mida istuva töö puhul võiks järgida.

Vale tööasend mõjutab keha tervist ja töövõimet

Kõrve märgib, et kui kasutame töötades halbu asendeid, mõjutab see nii kehatervist kui töövõimet. Ta toob näiteks, et paljud töötavad ette kummargil, pea ja keha asend ettepoole. See mõjub halvasti lülisambaarteritele, mis annavad 20% keha verevarustusest. Peale selle on kokku surutud süda ja kopsud.

Paljud töötavad ette kummargil, pea ja keha asend ettepoole. See mõjub halvasti lülisambaarteritele, mis annavad 20% keha verevarustusest.

Kui aga töötame, selg sirgelt, saame hingates kasutada kogu kopsumahtu ja süda saab täies ulatuses tööd teha ehk saame kasutada paremini oma vaimset potentsiaali ära.

Selge on see, et küürakil töötades võib jääda kõveraks selg, aga küürus olles ka väsime kiirelt ja tekivad lihaspinged, mille tõttu võib tekkida ka peavalusid.

Foto: Karen Härms

Laua ja tooli reguleerimine vähendab paljude probleemide teket

Kõrve soovitab alustada arvutilaua seadistamisest. On erinevaid asendeid, kuidas tööd teha, aga peamiselt tehakse tööd istudes. Ta soovitab ideaalis reguleeritava kõrgusega lauda, mida saab liigutada kas allapoole või kõrgemale. „See vähendab paljude probleemide teket ja saab end õigemini arvutilaua taha istuma seada,“ soovitab ta. Vältida tuleks ekraani poole kummargil asendit.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Abiks on ka tooli kõrguse reguleerimine. Toolidele on olemas ka käetoed, soovitatavalt reguleerimisvõimalustega. Kõige parem on, kui reguleeritavad on nii laud kui tool.

Abivahendid keha hoidmiseks

Istudes peaks selg olema hästi toestatud ning käed selliselt, et küünarnukid oleks vabas asendis, kergel toestatud. Kõrve täpsustab, et käe ja laua vahele ei tohi jääda suurt vahet, käed küünarvarrest ei rippu, toetuvad kergelt lauale või käetoele, nii et turi õlavööde oleks pingevabad – siis saab mugavalt teha arvuti taga klaviatuuril trükkides ja pabereid või dokumente võttes.

Istudes peaks selg olema hästi toestatud ning käed selliselt, et küünarnukid oleks vabas asendis, kergel toestatud.

Kõrvele meeldib enim sisselõikega laua disain, kus saab kohe sisse võtta hea asendi ja kui laua ja tooli kõrgus on õigesti reguleeritud, ei pea kasutama ka lisatugesid kätele. Siis on turi, kael ja õlad automaatselt vabamas asendis.

Kui on aga sirge sisselõiketa laud, on abiks erinevad käetoed. Mõned on sellised, mis pannakse laua külge, et käed oleks automaatselt toestatud. Kui panna üks mõlemale poole, saab mugavalt õige asendi kätte.

Kõrve soovitab väga sülearvuti juurde panna lisaekraan, -klaviatuur ja -hiir. Lisaekraan peaks jääma silmadest natuke allapoole, et põhitöö tsoon jääks 15-35 kraadise nurga alla. Ehk ei vaata üles ega otse, vaid kerge kallakuga alla. Siis ei väsi silmad nii kergesti ära ja ei teki pingeid kaelapiirkonda.

Mugav koht võiks olla ka dokumentidele, raamatule või muudele materjalidele, mida kasutama peab. Kui hoiame pabereid enda ees, läheb kehaasend küüru ning väsitame end sellega märgatavalt rohkem ära. Dokument võiks olla klaviatuuri ja ekraani vahel. Selleks saab kasutada erinevaid dokumendihoidjaid. Aga pea meeles, et kui panna need enda ja klaviatuuri vahele, siis sunnime end juba küürus töötama.

Kõrve rõhutab, et kui vaatamata heale töökoha ergonoomikale, õigeaegsetele pausidele ning võimlemisele tekib kaelas-turjas või alaseljas pingeid valulikust, on soovitav konsulteerida manuaaalterapeudi/kiropraktikuga või vajadusel pöörduda arsti ja füsioterapeudi poole.

Head Uudised GoodNews