1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ujumine on kasulik – aga kuidas?
Ujumine on kasulik – aga kuidas?

Ujumine on kasulik – aga kuidas?

Ilmselt oled kuulnud, et ujumine on kasulik. Aga kuidas ja miks eelistada just veetrenne?

Foto: Elamus Spa

Ujumine on hea trenn

Vees on keha kerge ja rinnuni vees jääb kehakaalust alles umbes 30%. Seega on vees lihtsam liigutusi teha ja liigestele langeb vähem koormust. Vesi pehmendab ka kõiki järske liigutusi ja põrutusi ning jahutab, et oleks mõnusam treenida. Pehme treeningkeskkond ei jäta lihaseid peale treeningut liiga valulikuks.

Vesi pehmendab järske liigutusi ja põrutusi ning jahutab, et oleks mõnusam treenida.

Foto: Elamus Spa

Vees trenni teha on mõnus, aga ka väga tõhus. Üks treeningminut vees võrdub kuni viie-minutilise sama intensiivsusega treeninguga kuival maal, sest vesi on 800 korda suurema takistusega kui õhk. Vesi treenib lihaseid mitmes suunas tänu veetakistusele, inertsile ja üleslükkejõule ja seetõttu lihased saavad mitmekülgse treeningkoormuse.

Vesi treenib lihaseid mitmes suunas tänu veetakistusele, inertsile ja üleslükkejõule ja seetõttu lihased saavad mitmekülgse treeningkoormuse.

Ujumine on kehatervisele hea

Vees treenides paraneb ka lihaste ja kudede verevarustus, liigeste liikuvus ja koordinatsioon. Vesi parandab hingamis- ja vereringeelundkonnatööd ning pulss on madalam, sest vesi parandab verevoolu südamesse. Vesi kiirendab ka ainevahetust, nii et see on hea viis kaalu langetamiseks.

Foto: Elamus Spa

Viis veetreeningute kasutegurit

  • Keha on vees kerge, kehakaalust jääb alles 30% – see kergendab liigutusi ja vabastab liigesed koormusest.
  • Üks treeningminut vees võrdub kuni 5-6 minutilise sama intensiivsusega treeninguga kuival maal.
  • Veetreening kiirendab ainevahetust ja on hea viis kaalu alandamiseks, aga ka lihastrenniks, sest Vesi treenib lihaseid mitmes suunas tänu veetakistusele, inertsile ja üleslükkejõule.
  • Vees paraneb lihaste ja kudede verevarustus ja vähenevad pinged, Vesi parandab verevoolu südamesse.
  • Vesi rahustab ja annab hea tuju.
Foto: Elamus Spa

Hea vaheldus ujumisele on vesiaeroobika

Ujumine ei pruugi olla igaühe jaoks või vajab vahel lihtsalt vaheldust. Kui armastad vees treenida, on hea vaheldus vesiaeroobika. Vesiaeroobika on vees aset leidev meeleolukas rühmatrenn, mis kuulub aeroobse treeningu gruppi. Treeneri juhendamisel läbitakse intensiivne rühmakava, kus koormatakse kõiki lihasgruppe: tehakse jooksu, hüplemisi ning jõuharjutusi, kasutatakse  erinevaid abivahendeid.

Siit leiad Elamus Spa veetreeningud:

  • AQUAMIX  – Vaheldusrikas tund, mis koosneb nii aeroobsest kui lihastreeningust. Treening sobib ideaalselt just neile, kes soovivad treenida nii, et liigestele langev koormus oleks väiksem.
  • AQUAINTERVAL – Treening, kus kõrge intensiivsusega harjutused vahelduvad aeglasematega (taastumine). Hea vastupidavust arendav treening vees.
  • AQUATONE – 45-minutiline tõhus lihastreening vahenditega. Tund on lihtsate harjutustega ja kordustega, sobib nii algajale kui edasijõudnud treenijale.
  • SÜVATREENING – intensiivne suure energiakuluga treening, mis tugevdab eriti kere- ning süvalihaseid. Tugevad süvalihased aitavad hoida head rühti. Esimesel korral soovitame treeningusse KINDLASTI tulla 5-7 minutit varem, et ümber keha käivat vööd treeningu ajaks saaks treeneri abiga õigesti kinnitatud.
  • AQUACOMBAT – Üldtreening, mis arendab hästi vastupidavust ja koordinatsiooni, vormib kõiki suuremaid lihasgruppe, põletab suurel hulgal kaloreid, annab palju energiat ning vähendab stressi. Kaasahaarav muusika teeb treeningu veelgi lõbusamaks.
  • AQUA CHI-PI-YO – Keha-meele treening vees, kus kasutatakse tai-chi, pilatese ja jooga tehnikaid. Oluline osa on hingamisel, vee tunnetusel ja õigel kehahoiakul läbi kere süvalihaste pingutamise. See on lõõgastav ja tasakaalu, rühti, lihastoonust arendav tund.
  • AQUA RUN-TONE – Tund koosneb erinevatest aeroobset vastupidavust arendavatest liikumistest (jooksmine, jalalöögid, käte töö) ning lihasjõudu arendavatest harjutustest. Tund toimub basseini sügavamas otsas ja ümber keha pannakse spetsiaalne vöö, mis aitab keha hoida õlgadeni vees, nii et jalad põhja ei ulatuks. Kuna vees ollakse peaaegu kaaluta olekus, peavad tööd tegema paljud erinevad lihasrühmad, eriti korsetilihased.

Rohkem infot veetreeningute kohta leiab Elamusspa.ee!

Head Uudised GoodNews