1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ebameeldivat ohatist aitab eemal hoida tugev immuunsüsteem
Ebameeldivat ohatist aitab eemal hoida tugev immuunsüsteem

Ebameeldivat ohatist aitab eemal hoida tugev immuunsüsteem

Suvi toob endaga kaasa soojad ilmad ja päike meelitab vette. Niiskus ja tuul üheskoos aga võivad soodustada ohatise tekkimist. Kõik, kellel on kunagi ohatis olnud, teavad, et see võib olla äärmiselt ebameeldiv ja valulik. Apteeker jagab nõuandeid, kuidas terviseprobleemi on võimalik ennetada ja ravida.

Ohatis või herpes, mida nimetatakse rahvakeeli ka külmavillideks on nakkushaigus, mida põhjustab viirus Herpes simplex. “Herpesviiruse tüvesid on mitmeid. Huuleherpest ja suguelunditel avalduvat põhjustavad erinevad viirusetüübid. Numbriliselt tuuakse välja, et lihtohatise viiruse kandlus elanikkonna hulgas on 90% ja rohkemgi,” selgitab Benu Tartu Sõbra apteegi proviisor Astrid Oolberg.

Viirusesse nakatutakse naha ja limaskestade kokkupuutel lähikontakti ajal. Kui viirus on kord inimese veres olemas, jääb see sinna kogu eluks. “Kui inimese immuunsüsteem on nõrgenenud, on stressirohke periood või inimene on külmetanud, võib viirus ägeneda,” räägib Oolberg. “Suvi võib tuua kaasa olukordi, mis soodustavad herpese esilekerkimist, olgu selleks intensiivne päike, külmas vees ujumine või viibimine tuuletõmbuses,” lisab ta. See tähendab, et viirus võib puhata kehas pikka aega ja avalduda ainult sobilikes tingimustes.

Kui inimese immuunsüsteem on nõrgenenud, on stressirohke periood või inimene on külmetanud, võib viirus ägeneda.

Herpes ilmneb villilise lööbena suu- ja nina limaskestal, huultel või näol. “Esialgu nahk valutab, punetab ja sügeleb, hiljem tekivad villid, mis on täidetud vedelikuga. Lisaks võib kaasneda üldine halb enesetunne ja isegi kerge palavik,” kirjeldab Oolberg ohatise esmaseid sümptomeid. “Villid purunevad ja tekkinud haavandid kattuvad koorikutega. Paranemine võib võtta aega nädala või isegi kaks.”

Foto: Freepik

Ohatis kontrolli alla esimeste sümptomite ilmnemisel

Herpese raviks on saadaval erinevad salvid ja geelid, mis sisaldavad vastavaid toimeaineid. “Oluline on tegutseda kohe, kui sümptomid on ilmnenud, sest viirus on väga nakkusohtlik,” rõhutab Oolberg. “Varajane ravi algstaadiumis aitab vältida viiruse levikut ja uute kollete tekkimist nahal ning leevendab valu ja ebamugavustunnet. Samuti on see üldjuhul inimese enda silmale vägagi häiriv ja seega otsitakse probleemile kiiret lahendust” märgib apteeker ning selgitab, et apteegist saab küsida ka ohatise plaastreid, mis kaitsevad villi ja kiirendavad paranemist. “Lisaks on olemas viirusevastased tabletid, mis suruvad herpesviirust organismis alla ja vähendavad ägenemiste sagedust.”

Varajane ravi algstaadiumis aitab vältida viiruse levikut ja uute kollete tekkimist nahal ning leevendab valu ja ebamugavustunnet.

Nagu iga teise terviseprobleemi puhul, on ka ohatise korral väga oluline järgida ravimite kasutamise juhiseid, sest ravikuuri pikkused on määratud põhjusega. “Herpesviirusele mõeldud salvi tuleb määrida nii villile kui ka seda ümbritsevale nahale 4-5 korda päevas. Ravimite õige kasutamisega saab hoida tekkinud villi kontrolli all ja vältida viiruse levikut mujal nahapinnale,” toonitab proviisor ja soovitab apteegis ravimite kasutuse kohta kindlasti nõu küsida.

Herpesviirusele mõeldud salvi tuleb määrida nii villile kui ka seda ümbritsevale nahale 4-5 korda päevas.

Kui herpese sümptomid ei leevene või tekivad tüsistused, tuleb pöörduda arsti poole, kes määrab vajadusel tugevamad viirusevastased ravimid või kaalub muid ravivõimalusi, et kiirendada paranemist.

Võtmeteguriks on immuunsüsteemi tugevdamine

Korduvalt viirusega kimpus olevad inimesed oskavad üldjuhul juba ise öelda, mis võib põhjustada viiruse aktiveerumist. “Tõsi on see, et lihtne on öelda, et põhjustajaid tuleks vältida, kuid reaalses elus on seda palju keerulisem teostada,” märgib Oolberg. Stress, kehv toitumine ja unepuudus võivad kõik olla vallandavateks teguriteks. “Seetõttu on oluline hoida keha ja vaim tervena, vältida liigset stressi ja tagada piisav puhkus. Soovitus on süüa piisavalt vitamiine, eriti C-vitamiini sisaldavaid puu- ja juurvilju,” jagab apteeker soovitusi. Tasakaalus puhke- ja töörežiim ning regulaarne viibimine värskes õhus aitavad samuti viiruse vastu võidelda.

Head Uudised GoodNews