1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. Tallinn Restaurant Week: sel aastal on rohkem rõhku pandud rohemärgisega roogadele
Tallinn Restaurant Week: sel aastal on rohkem rõhku pandud rohemärgisega roogadele

Tallinn Restaurant Week: sel aastal on rohkem rõhku pandud rohemärgisega roogadele

Järjekorras juba 20. Tallinn Restaurant Week (TRW) toimub 1.-7. novembrini. Sel aastal on rohkem rõhku pandud rohemärgisega roogadele, kuna ka inimeste huvi puhta ja looduslähedase toidu vastu aina kasvab, kinnitavad korraldajad.

Foto: Freepik

Tallinna restoranide nädal on esimene omalaadne üritus Eestis ja on toimunud juba aastast 2011. Kokku on selle aja jooksul toimunud 20 üritust, nädalad toimuvad nüüd nii kevadel kui sügisel. Kui alguses võttis osa vaid 25 restorani, siis nüüd saavad huvilised valida juba 81 toidukoha vahel, neist 24 pakub rohemärgisega roogi. TRW on eestvedaja teistele sarnastele sündmustele, mis praeguseks toimuvad juba üle Eesti.

„Tallinn Restaurant Week üks võlu on selles, et sel nädalal võib endale lubada pisut rohkem, külastada vähemalt paari restorani, et saada osa peakokkade valmistatud erilistest maitsetest erilise hinnaga,“ ütleb Tallinna restoranide näala projektijuht Mairit Saluveer ja lisab, et TRW-l on oma kindel fännklubi, kes võtab osa pea kõikidest üritustest, külastades nädala jooksul väga mitmeid toidukohti.

TRW teeb erakordseks sel aastal veel tõsiasi, et osa võtab Michelini tärniga NOA’s Chef’s Hall, samuti väga hinnatud restoranid Tchaikovsky, Mon Repos, Horisont, 38 Restoran, Fotografiska, Lee, Tuljak jpt. Pakkumises on vaid kahe- ja kolmekäigulised á la carte menüüd hinnavahemikus 15-40 eurot, eraldi kategoorias on Michelini märgisega restorani road. Selles võtmes on Tallinna restoranide nädal tõeliselt erakordne ning Eesti toidukultuuri üks kindlamaid eestvedajaid.

Kahekümnenda nädala keskmes on rohemärgisega road ja restoranid, mis on eraldi välja toodud rubriigis “Rohelised valikud”. Mõned rohemärgisega restoranid on juba nädal enne sündmuse algust peaaegu välja müüdud ja päris mitmed on ära müünud üle poolte kohtadest. Seega tasub huvilistel broneerimisega kiirustada.

Keskkonnateadlik restoran ja roog ei puuduta suures plaanis ainult ühte toidukorda, vaid kogu toiduainetööstust laiemalt, alustades toiduainete kasvatamisest ja päritolust, lõpetades toiduainete hoiustamise, käitlemise, kasutamise, serveerimise ja paljude teiste detailidega. Ometi pole rohemärgise saamine keeruline ja korraldajad loodavad, et järgmistel restoranide nädalatel näeme veelgi rohkem toidukohti, kes rohemärgise teed lähevad.

„Kui me pöörame sellele tähelepanu ja teeme keskkonnateadlikke valikuid, anname panuse jätkusuutlikuma tuleviku heaks, püsime ise tervemad ja oleme rohkem kooskõlas meid ümbritsevaga,“ rõhutab Mairit Saluveer kõige olulisemat.

Hoolimata sellest, et Tallinna rohepealinna tiitel järgmisel aastal enam aktuaalne ei ole, jätkab TRW rohevalikute soodustamist. „Liigume selle suunaga kindlasti edasi,“ ütleb Saluveer. „Kaasame loodetavasti järjest rohkem restorane antud valikuid tegema. Usume, et ka Tallinn toetab seda suunda jätkuvalt ja aitab järjest rohkematel restoranidel oma töökorralduses ja toiduvalmistamises teha rohelisemaid valikuid.“

Restoranide Nädal on New Yorgist alguse saanud ülemaailmselt populaarne aktsioon, mis julgustab inimesi väljaspool kodu sööma, pakkudes teiste kultuurisündmustega võrdseid elamusi. Kümme aastat hiljem korraldatakse restorani nädalaid ülemaailmselt ja neist on saanud iga-aastane tõmbenumber.

Head Uudised GoodNews