TOP 10 I Mida peavad eestlased kõige eestipärasemaks toiduks?
Eesti toidu Facebooki lehel toimunud küsimise tulemusel peavad inimesed kõige eestipärasemateks toitudeks musta leiba, kama ja mulgiputru. Toiduajaloolase Anu Kannikese sõnul pole eestipäraste toitude esikolmik üllatav nii mõnelgi põhjusel.
Rukkileib on olnud eesti köögi alustala juba tuhandeid aastaid – see on olnud igapäevatoidus nii keskne, et väljend “leib on laual” tähendas seda, et perel oli piisavalt sissetulekut. „Kõiki muid toite on nimetatud leivakõrvaseks, ka see näitab leiva suurt osa ja sümbolväärtust. Kodune rukkileiva tegemine on ka tänapäeval paljude perenaiste hobi ja oskus, mille üle uhkust tuntakse,“ rääkis Kannike.
Kama on talupojakultuuris traditsiooniline suvetoit, mida söödi heinaajal hapupiimaga. „Meie linnaühiskonnas on ta endiselt menukas tänu sellele, et juba enne teist maailmasõda hakkasid kamajahu tootma kohalikud toiduainetööstused, samuti hakati 1930. aastate lõpul kama propageerima kui rahvustoitu,“ rääkis Kannike. 1990. aastatel said kohvikutes ja restoranides menukaks kamamagustoidud, mis on kama populaarsust veelgi tõstnud.
Mulgipuder ehk seakõrnetega kartuli-tangupuder hakkas Kannikese sõnul levima 19. sajandi esimesel poolel Mulgimaalt ja sai seejärel tuntuks kogu Eestis. „Selle toidu väärtustamise eest on seisnud eelkõige mulgid, kes peavad seda oma kultuuripärandi tähtsaks osaks. Samas on toidu populaarsusele kaasa aidanud see, et seda valmistab ka kodumaine tööstus, nt Salvest ja Põltsamaa,“ lisas toiduajaloolane.
Eestipäraste toitude esikümne hulka jõudsid ka kiluvõileivad, kartul ja mulgipuder ning teada-tuntud traditsioonilised jõulutoidud nagu verivorst, hapukapsas ja sült.
Kõige eestipärasemate toitude TOP10:
1. Must leib
2. Kama
3. Mulgipuder
4. Kiluvõileib
5. Verivorst
6. Hapukapsas
7. Sült
8. Mulgikapsad
9. Kilu
10. Kartul