1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Füsioterapeut jagab harjutusi, mida tööpauside vahel kasulik teha on
VIDEO I Füsioterapeut jagab harjutusi, mida tööpauside vahel kasulik teha on

VIDEO I Füsioterapeut jagab harjutusi, mida tööpauside vahel kasulik teha on

Füsioterapeut, manuaalterapeut/kiropraktik ja Eesti Wushu Kungfu Föderatsiooni aupresident Priit Kõrve toob välja, et tööd tehes peaks iga 45 minuti, hiljemalt 1,5 tunni tagant, tegema pausi. Ta selgitab, et kuigi teinekord on töökoht selline, et sealt ei saa lahkuda, siis tegelikult saab ka nendes tingimustes enda jaoks päris palju ära teha. Kõrve jagab harjutusi, mida tööpauside vahel kasulik teha on.

Harjutus, mis vähendab pingeid kaelas

Kõrve sõnab, et talle endale meeldib selline harjutus nagu „kureharjutus.“ Ta lausub, et selle harjutuse puhul on kaks liigutust. Esimene liigutus toimub vasakult paremale, pea langeb keskjoonelt alla, tuleb küljelt üles, liigub keskjoonele ja tuleb keskjoonelt alla. „Siin on oluline ka hingamisrütm. Kui me pea langeb keskjoonelt alla, siis hingame välja. Küljelt üles tulles hingame sisse,“ sõnab ta ja lisab, et pärast tuleb sama harjutust teha ka teisele poole. „Ja nii 8-10 kordust mõlemale poole. Kolmas osa sellest harjutusest on nagu kured joovad vett. Kurg on pika nokaga tegelane. Selleks, et vett juua, ta peab natuke ette kummarduma. Seetõttu selle harjutuse nimi ongi kurg joob vett. Hinga kõigepealt sisse ja väljahingamise peal lüli-lüli haaval liigu ette. See liigutus võib praktiliselt nagu kassiharjutuse puhul minna sabani välja, lõug vastu ringkere, hingad sisse ja välja. Tehes need liigutused läbi, tunned, kuidas kaelas pinged vähenevad, verevarustus paraneb ning mõttetöö võimekus samamoodi paraneb.“

Priit Kõrve (Foto Karen Härms)
Foto: Karen Härms

Maa ja taeva tunnetamise harjutus

Teisena jagab Kõrve harjutust õlavöötmele ehk maa ja taeva tunnetamise harjutus. Füsioterapeut teeb ise kõnealust harjutust püstiasendis, aga seda saab teha ka istudes. Esmalt tuleks panna käed õlgade kõrgusele, peopesad on alla suunatud, väljahingamisel viia käed ette ja mitte ei kummarda ette, vaid viia pea natuke käte vahele. „Hinga sisse, abaluud vii selja peale kokku. Nii haarad maad oma kätega. Nüüd pöörad peopesad üles, see on siis nii-öelda taevas ja haarad kätega. Hingad sisse, käed vii ette, hinga välja. Korda 8-10 korda. Kui oled need ära teinud, tunned, kuidas abaluude ja turjapiirkonnas ning kaelas hakkab verevarustus paranema. Tekib vabam ja mugavam tunne,“ selgitab Kõrve.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Harjutus randmetele

Kui pinged tekivad randmete piirkonda, siis Kõrve kasutab nendeks vabanemiseks harjutust, mida ta tunneb nime järgi „väike laps palvetab Buddha poole.“ Esmalt pane käed kokku palveasendis, vii käed ette ja randmed kokku. Seejärel tõmba enda poole. „Kasuta väikest venitust. Mitte ei lase randmeid lahku, vaid hoiad koos, pöörad ja jälle kokku palveasendisse. Selline venitamine paneb lihased tööle. Peale seda on jälle parem näiteks klaviatuuri taga veidi tööd teha,“ leiab Kõrve.

Foto: Karen Härms

Venitusharjutused jalgadele

Füsioterapeut toob välja, et koht, kus eriti istumise korral veel pinged tekivad, on jalad. Ka jalgadele on võimalik töökohalt lahkumata teha aga harjutusi, et nende verevarustus paraneks ja lihased saaks nii-öelda ühest sundasendist vabaneda. Näiteks saab tõsta üht jalga ning seejärel teist, panna kannad ühele poole ning siis teisele poole. Lisaks istudes natukene rohkem tooli servale, saab ka põlvedega ühele ja teisele poole liikuda. Samuti saab kanna maha panna, varbad enda poole, lükata tooli natukene lauast eemale ja venitada reie tagumisi lihaseid. „Võib-olla on hoopis tuharapiirkonnas pirnlihase juures pinget… Ka neile saab venitusi teha. Pane jalg põlve peale ning kummardu jala poole. Juba tekib tuharapiirkonnas olulisse piirkonda venitus, mille lõdvestamisel jalad puhkavad palju paremini välja. Kui on vaja reie eesmiseid lihaseid venitada, siis peaks istuma natuke rohkem kuhugi tooli servale, ühe käega hoiad näiteks lauast kinni, võtad jalast kinni ja venitad. Ka siis, kui jalg on maas, saab venitusharjutusi teha,“ nendib Kõrve.

Head Uudised GoodNews