1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Milline õli sobib sinu nahatüübile? Loodusterapeut annab nõu
VIDEO I Milline õli sobib sinu nahatüübile? Loodusterapeut annab nõu

VIDEO I Milline õli sobib sinu nahatüübile? Loodusterapeut annab nõu

Loodusterapeut ja näojooga õpetaja Mai-Liis Kivistik rõhutab, et looduslikud õlid on head naha toiteks, kinkides nahale niiskust, elastsust ja sära. Ta jagab nõuandeid õlide valimise ja kasutamise kohta ning selgitab, miks need on meie nahale kasulikud.

Miks on õlid vajalikud?

Mai-Liis toob esile, et õlide kasutamine aitab taastada naha lipiidkihti, mis on meie naha peamine kaitsebarjäär. Tänapäeva elustiil ja keskkond võivad lipiidkihti kahjustada – näiteks kuumad dušid ja seebid eemaldavad naha loomulikku rasu. „Kõik need tegurid mõjutavad meie naha lipiidkihti ja seetõttu on õlide kasutamine vajalik,“ selgitab ta.

Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Õlide valimine

Õlide kvaliteet sõltub nende töötlemise meetodist. Mai-Liis rõhutab, et külmpressitud õlid on paremad, kuna need säilitavad rohkem kasulikke vitamiine, nagu A, C ja E. „Rafineeritud õlid, mida on kuumutatud, ei sisalda enam neid hädavajalikke aineid,“ selgitab ta. Sama põhimõte kehtib tema sõnul toiduvalmistamisel: külmpressõli on parem valida ka köögis, et säilitada õli toiteväärtus.

Kosmeetika vs. toiduõli

Tihti küsitakse, kas salatisse minev õli on sama, mida kasutatakse kosmeetikas. Mai-Liis kinnitab, et baasõli on sama, kuid töötlus ja koostisosad võivad varieeruda. „Oluline on testida erinevaid õlisid, et leida see, mis sinu nahale sobib. Erinevad õlid imenduvad erinevalt,“ märgib ta.

Oluline on testida erinevaid õlisid, et leida see, mis sinu nahale sobib.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Õli valik

Mai-Liis soovitab valida õli vastavalt naha seisukorrale ja vajadusele. Näiteks kanepiseemne- või viinamarjaseemneõlid imenduvad kiiresti, samas kui avokaado- või kookosõlid vajavad kauem aega. „Kui kasutad öösel, võid võtta suurema molekuliga õli, hommikul aga kiiremini imenduvad õlid sobivad paremini,“ ütleb ta. Üks või kaks pumbatäit on piisav, vältides liigset õli pealekandmist.

Kuivus ja rasusus

Rasuse naha puhul võib õli näida ebamugav, kuid Mai-Liis selgitab, et õli lisamine aitab tasakaalustada rasu tootmist. Kuiva naha puhul aitab õli niisutada ja toita nahka. „Muutused ei tule üleöö, kuid paar nädalat regulaarset kasutamist võivad anda märkimisväärseid tulemusi,“ lisab ta.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Ravimtaimede mõju

Oliiviõli, mida peetakse kuldseks eliksiiriks, sisaldab palju antioksüdante ja polüfenooli, mis aitavad nahka noorendada ja kaitsta. „Õlid sisaldavad sageli ravimtaimi, mis pakuvad täiendavat toimet,“ ütleb Mai-Liis.

Õli kasutamine näohoolduses

Mai-Liis soovitab õli kasutada näohoolduse viimase sammuna, et lukustada kreemide kasulikud omadused nahas. „Näokreemid on tihti veepõhised, kuid õli aitab neid omadusi paremini säilitada,“ selgitab ta.

Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Pakendi valik

Õli ostmisel tasub Mai-Liisi sõnul tähelepanu pöörata pakendi tüübile. Külmpressitud õlid peaksid olema tumedas klaaspudelis, et kaitsta õli päikesevalguse ja hapniku mõju eest, mis võivad selle omadusi kahjustada.

Head Uudised GoodNews