1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Need tüütud sääsed! Kuidas looduslikul viisil sügelust leevendada?
VIDEO I Need tüütud sääsed! Kuidas looduslikul viisil sügelust leevendada?

VIDEO I Need tüütud sääsed! Kuidas looduslikul viisil sügelust leevendada?

Ühes suvekuudega saabuvad ka tüütud putukad ning erilist meelehärmi põhjustavad sääsed, kelle hammustused võivad pahatihti lausa mitu päeva sügeleda. Loodusterapeut ja näojooga õpetaja Mai-Liis Kivistik selgitab, miks sääsekupud sügelema kipuvad ning kuidas sügelust looduslikul viisil leevendada saaks.

Sügelus tekib, sest histamiini tase tõuseb

Mai-Liis toob välja, et kehas tekitab sügelusreaktsiooni asjaolu, et histamiini tase tõuseb. Histamiini tase tõuseb tema sõnul ka siis, kui sul on mõni teine allergia: õietolmuallergia või mõni toidutalumatus. Selle reguleerimiseks on meil vaja abivahendeid, et kiiremini sügelevatest kuppudest priiks saada. Hästi oluline on see veel siis, kui räägime väikestest lastest või vanuritest, kellel on madal immuunsus. „Neid on meil vaja veel eriti kaitsta.“

Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Kuidas looduslikul viisil sügelust leevendada?

Mai-Liis sõnab, et kõige lihtsamaks variandiks on võtta jääkott ning panna see sügelevale kohale peale. Kui jää tundub liiga palju, siis võimaluseks on sügelevale punnile ka mett peale määrida. „Mesi on väga hea antibakteriaalne kodumaine toodang – see parandab kiiresti ja võtab põletiku alla, aga seda muidugi juhul kui sa ei ole mee vastu allergiline,“ lausub ta ja lisab, et ka basiilik on väga heaks abimeheks.

„Võtad mõned basiilikulehed, nätsutad need ära nii, et mahl tuleks välja. Seejärel paned  punnile peale, hoiad umbes 10 minutit, võtad ära ja paari tunni pärast kordad. Tulemused on efektiivsed ja kiired. Kui basiilikut ei ole, siis võid appi võtta ka tüümiani. Tüümianist võiks teha tõmmise ja siis võtta väikese lapi, panna sinna tõmmise sisse ja tupsutada üle kõik need kupud. Väga kiire leevendus,“ annab loodusterapeut nõu, mida sügelevatele kuppudele peale panna.

Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Meelespea:

  • Kõige lihtsamaks variandiks on võtta jääkott ning panna see sügelevale kohale peale.
  • Kui jää tundub liiga palju, siis võimaluseks on sügelevale punnile ka mett peale määrida.
  • Väga heaks abimeheks sügeluse puhul on ka basiilik ja tüümian.
Monika Kuzmina Hea sõna saadik, GoodNews looja ja meediapartner