1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO! Valmista ise looduslik deodorant: loodusterapeut jagab lihtsat retsepti
VIDEO! Valmista ise looduslik deodorant: loodusterapeut jagab lihtsat retsepti

VIDEO! Valmista ise looduslik deodorant: loodusterapeut jagab lihtsat retsepti

Kas oled kunagi mõelnud, mida sisaldab su igapäevane deodorant ja kuidas see võib sinu tervist mõjutada? Paljud tavadeodorandid sisaldavad kemikaale, mis blokeerivad higistamist, kuid see võib koormata keha loomulikke protsesse ja tervist. Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik jagab nõuandeid, kuidas liikuda kahjulike kemikaalide vältimise poole ja proovida looduslikke alternatiive – ise kodus valmistatavaid deodorante.

Kemikaalid võivad põhjustada ka allergilisi reaktsioone

Mai-Liis toob välja, et paljud tavapoes müüdavad deodorandid sisaldavad alumiiniumi ja teisi kemikaale, mis võivad olla tervisele kahjulikud. Ta selgitab, et alumiinium blokeerib higinäärmed ja takistab loomulikku higistamist, mis võib koormata lümfisüsteemi ja häirida keha võimet toksiine väljutada. „Kemikaalid võivad põhjustada ka allergilisi reaktsioone nagu punetus ja sügelus.“

Alumiinium blokeerib higinäärmed ja takistab loomulikku higistamist, mis võib koormata lümfisüsteemi ja häirida keha võimet toksiine väljutada.

Looduslikud deodorandid on tervisele ohutum variant

Looduslikud deodorandid on Mai-Liisi sõnul tervisele ohutum alternatiiv, kuna need ei blokeeri higistamist ega sisalda kahjulikke kemikaale. Populaarsed koostisosad on näiteks sooda, tärklis, sheavõi ja kookosõli. “Need koostisosad ei sisalda kahjulikke kemikaale, mis sunniksid meie maksa lisatööd tegema ja kehasse kogunema. Lisaks ei blokeeri need higistamisprotsessi, vaid toetavad keha loomulikke funktsioone,” lisab loodusterapeut.

Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus
Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Deodoranti saab valmistada ka ise

Mai-Liis soovitab proovida ka isetehtud deodorante. Näiteks võib segada soodat, esimese pressi oliiviõli ja lisada veidi eeterlikku õli (näiteks piparmündi või pune). Samuti võib kasutada laimiviilu deodorandina. „Lõika laimiviil ja kasuta seda deodorandina – tulemus on värskendav ja täiesti looduslik!”

Lõika laimiviil ja kasuta seda deodorandina – tulemus on värskendav ja täiesti looduslik!

Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus
Mai-Liis Kivistik. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Keha vajab kohanemiseks aega

Siiski võib üleminek tavadeodorandilt looduslikule võtta Mai-Liisi sõnul aega, sest keha vajab umbes kaks kuni neli nädalat toksiinide väljutamiseks. “Kui oled aastaid kasutanud tavapäraseid deodorante ja soovid nüüd liikuda looduslike toodete poole, siis ole valmis selleks, et keha vajab kohanemiseks aega. Selle aja jooksul võid tunda tugevamat lõhna, kuid see on märk sellest, et keha puhastub. Pärast seda perioodi märkad, et looduslik deodorant toimib tõhusalt ja ebameeldiv lõhn on kadunud.”

Meelespea:

  • Paljud tavapoes müüdavad deodorandid sisaldavad alumiiniumi ja teisi kemikaale, mis võivad olla tervisele kahjulikud.
  • Looduslikud deodorandid on tervisele ohutum alternatiiv, kuna need ei blokeeri higistamist ega sisalda kahjulikke kemikaale.
  • Üleminek tavadeodorandilt looduslikule võib võtta aega, sest keha vajab umbes kaks kuni neli nädalat toksiinide väljutamiseks.
Head Uudised GoodNews