1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Dr Sven Troost: alati on tore näha, kuidas inimesed pärast operatsiooni muutunud on
VIDEO I Dr Sven Troost: alati on tore näha, kuidas inimesed pärast operatsiooni muutunud on

VIDEO I Dr Sven Troost: alati on tore näha, kuidas inimesed pärast operatsiooni muutunud on

The Health Clinicu dr Sven Troost on tegelnud maovähendusoperatsioonidega alates 2007. aastast. Ta toob välja, et alati on tore näha, kuidas inimesed pärast operatsiooni muutunud on. Nad naudivad treeningprotsessi, uut elu, uut seltskonda.

Alati on tore näha, kuidas inimesed pärast operatsiooni muutunud on.

Kaalukirurgia ei ole kergema vastupanu teed minek

Dr Troost leiab, et kaalukirurgia ei ole kergema vastupanu teed minek. Enamasti on probleem alanud juba lapsepõlves või puberteedieas ja väga raske on midagi teha, kui laps on rasvunud. Hiljem on kõrvaltvaatajal hea öelda, et las inimene võtab kaalust alla, aga reaalselt kujuneb see protsess selliseks, et võetakse kaalust alla, siis uuesti juurde ja võetakse juurde mitte ainult selle kaaluni, mis enne oli, vaid natuke rohkem.

Dr Sven Troots. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

„Seejärel võtab inimene uuesti kaalust alla ja uuesti juurde ning 95% tõenäosusega niimoodi see protsess käibki,“ lausub ta ja lisab, et on ise näinud, et inimesed on tegelikult väga motiveeritud ja väga pingutavad, aga neil ei tule see kaal püsivalt alla. Seega pole kirurgi sõnul õige öelda, et kaalukirurgia on kergema vastupanu teed minek. „See ei tähenda sugugi seda, et ise ei pea midagi tegema. Me alati ütleme, et anname õnge ehk teeme operatsiooni, aga pärast tuleb patsiendil endal hakata pingutama. See tähendab seda, et tuleb hakata rohkem liikuma ja trenni tegema.“

Me alati ütleme, et anname õnge ehk teeme operatsiooni, aga pärast tuleb patsiendil endal hakata pingutama.

Kui selleks on vajadus, tuleks pöörduda arsti poole

Kogenud kirurg tõdeb, et reaalsus on see, et nad aitavad umbes 1% inimestest, kes tegelikult seda abi vajaksid. Dr Troost leiab, et võib-olla on see hirm meditsiini ees, miks inimesed arstide poole ei pöördu. „See võib olla ka osaliselt põhjendatud, aga arvan, et mingil määral on siin ka tegemist hirmuga arstiga suhtlemise ees. Võib-olla see on tulnud vanast nõukogude ajast, kui arst oli jumalus ise. Siinkohal julgustaksin seda aspekti mitte kartma ja ikkagi pöörduma arsti juurde kui selleks on vajadus.“

Dr Sven Troots. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Kõige meeldejäävam on kirurgi jaoks see, kui inimene on pärast operatsiooni saanud luua perekonna – ta on saanud lapsed, mis enne ei olnud võimalik. „See on minu jaoks kõige meeldivam,“ tõdeb ta.

Meelespea:

  • Kaalukirurgia ei ole kergema vastupanu teed minek. Enamasti on probleem alanud juba lapsepõlves või puberteedieas ja väga raske on midagi teha, kui laps on rasvunud.
  • Operatsiooniga antakse patsiendile õng – pärast tuleb patsiendil endal pingutama hakata.
  • Kui selleks on vajadus, tuleks pöörduda arsti poole.
Head Uudised GoodNews