1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. Dr. Siim Simmo: ole selline nagu sa oled, siis tulevad õiged inimesed ise sinu juurde
Dr. Siim Simmo: ole selline nagu sa oled, siis tulevad õiged inimesed ise sinu juurde

Dr. Siim Simmo: ole selline nagu sa oled, siis tulevad õiged inimesed ise sinu juurde

GoodNews uuris dr. Siim Simmolt, mitmekülgsete oskustega nõutumaid tipp-plastikakirurge Eestis, kes töötab Health Clinicus ja Helsingi Ülikooli Kliinikumis osakonna ülemarstina, kel on Eesti meditsiinis väga tähtis roll rinnavähikirurgia valdkonnas – ta oli esimene, kes tegi Eestis kohesed rinnataastused vähihaigetele ja arendas välja onkoplastilised rinnavähikirurgia lõikused –, milline on arsti suvi ja millega peaksid patsiendid suvel arvestama.

Dr. Simmo arvates võiksime me ideaalis kõik kolm kuud puhata nagu lapsed, aga elu on natuke teistmoodi – kõik arstid töötavad ka suvel, kuid kuna ilusat aega on Eestis vähe, püütakse puhkused siiski suvele sättida.

Me võiksime ideaalis kõik kolm kuud puhata nagu lapsed.

„Kogu Eesti meditsiin püsib sellel, et meditsiinitöötajad teevad palju ületunde. Kui oleks Töö- ja puhkeajaseadus punkt punktilt täidetud, kukuks Eesti meditsiin kokku,“ toob dr. Simmo välja karmi tõe.

Dr Siim Simmo ja Monika Kuzmina. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Millal teha operatsiooni?

Dr. Simmo sõnul on Eesti ja Põhjamaade inimesed arvamusel, et suvel on mingi probleem haavade paranemisega ja siis operatsioone tegema ei peaks. „See probleem võis olla aastaid tagasi kui polnud antibiootikume ja kui meditsiin polnud arenenud. Operatsioon tuleb teha siis kui inimene selleks valmis on ja seda tahab. Tehniliselt ei ole mingit vahet, kas seda teha suvel, talvel, sügisel või kevadel. Kui vaadata kogu maailma, siis kõige rohkem tehakse operatsioone nendes maades, kus puudub igasugune talv ja miinuskraadid – Lõuna-Ameerika, Ladina-Ameerika, Kesk-Euroopa, kus lund ei ole. Kui inimene tahab, et tal oleks suvi vaba, siis võib operatsiooni teha muidugi hiljem. Aga trauma või kasvajaga lõigatakse siis kui vaja,“ nendib dr. Simmo.

Operatsioon tuleb teha siis kui inimene selleks valmis on ja seda tahab. Tehniliselt ei ole mingit vahet, kas seda teha suvel, talvel, sügisel või kevadel.

Kui dr. Simmo kabinetti satuvad naised, kes soovivad kirurgilist sekkumist, küsivad nad sageli just tema arvamust ja soovitusi. „Mina kunagi ei soovita midagi. Kui inimene küsib, kas lõikusest on kasu ja kui ma leian, et ei ole, siis ma ka nii ütlen. Aga kui inimene tahab, siis ma teda ikkagi lõikan. Mina tahan, et lõikus oleks turvaline ja inimene saab seda, mida ta tellib.“

Dr Siim Simmo. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Levinud müüdid

Dr. Simmo räägib. Et kahjuks on levinud ka palju müüte lõikustega seoses. „Inimene lõikab ära ja mõtleb, et kõik muutub paremaks, tegelikult aga on kõik inimese peas kinni ja inimene peab ennast oma kehas hästi tundma. Kui inimesel on juuksed hallid ja teda see häirib, siis ta värvib need ära. Sama on ka nende operatsioonidega – kui sa tunned, et peale seda sa saada enesekindlamaks, sul kaob ära pelgus oma välimuse pärast, siis muidugi tasub ära teha. Sul on üks elu, keegi nooremaks ei lähe,“ märgi dr. Simmo ja kiidab oma mõistlikke patsiente.

Sul on üks elu, keegi nooremaks ei lähe.

Teine müüt väljendub tema sõnul inimeste küsimuses – „Kas ma ikka ärkan peale operatsiooni üles, kas rinna implantaat plahvatab?“ „Arvatakse ka, et kui plastikakirurg lõikab, siis armi ei ole, kuid arm tekib iga lõikusega. Iseasi, milline see arm on ja kuhu see tehakse, kuid tavaliselt me peidame seda.“

Dr Siim Simmo ja Monika Kuzmina. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Uuritakse ka, millal ujuma võib minna. „Ikka siis, kui haavad on paranenud, umbes kuu aja pärast, mõnikord läheb kauem, mõnikord vähem, see sõltub sellest, kuidas paranemine toimub. Enesetunne on oluline ja see on naistel väga palju kõrgemal tasemel kui meestel,“ kiidab dr. Simmo ning märgib, et meestel on vaja rohkem igasuguseid ettekirjutusi.

GoodNews uurib ka legendaarse loo kohta, kui dr. Simmo kabinetti oli sattunud mees, kes soovis oma naisele suuremaid rindu. Seepeale oli dr. Simmo palunud tal kabinetist lahkuda ning naisele öelnud, et oma rinnad võib ta alles jätta, kuid mehe võib välja vahetada. Ja niimoodi naine tegigi.

Operatsioon kui inimese enda kindel soov

Dr. Simmo on kindel, et väga oluline on teha iluoperatsioone vaid siis, kui see on inimese enda sügav ja isiklik soov ning ta tunneb, et see muudab ta elu läbi enesekindluse. „See on meie keha, meie elu, me ei kuulu kellelegi – ei oma emale-isale, kaaslasele ega lastele. Vahel on oluline see endale peegli ees selgeks teha ja kui me ise oleme õnnelikud ja rahul endaga, siis on seda ka teised. Kui sa hakkad ühe inimese järgi end muutma, siis tuleb teine. Sa ei saa kõigi järgi ennast muuta. Mõtle välja, milline sa oled, ole selline nagu sa oled, siis õiged inimesed tulevad sinu juurde ja leiavad sinuga kontakti. Ära painuta ennast teise inimese järgi.“

Vahel on oluline see endale peegli ees selgeks teha ja kui me ise oleme õnnelikud ja rahul endaga, siis on seda ka teised.

Õnneliku elu valemiks peab Siim Simmo seda, et me ei teeks kellelegi haiget, ei ütleks halvasti, kiidaksime, kui asi on kiitmist väärt, oleme lahked ja sõbralikud ning püüame teha asju õigesti.

Head Uudised GoodNews