1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Mees peab olema viljakas!
Mees peab olema viljakas!

Mees peab olema viljakas!

MA Modelliagentuur
Foto: MA Modelliagentuur

Tervise Arengu Instituut tahab meestele meelde tuletada soovitust süüa vähemalt 5 peotäit puu- ja köögivilju päevas ja alustab teavitust „Mees peab olema viljakas“. Sellise soovitusliku koguse söömisest päeva jooksul on teadlikud vaid 9% meestest. Turu-uuringute aktsiaseltsi uuringust selgus, et üldjuhul peavad mehed vajalikku kogust oluliselt väiksemaks ehk et 44% neist arvavad, et piisab 1-2 peotäiest puu- ja köögiviljadest kogu päevaks.

Naiste teadlikkus seevastu on meeste omast parem, kuna neist teadis iga viies, s.o 20%, soovituslikku päevakogust. Naised jälgivad ka rohkem, et nad sööksid puu- ja köögivilju ehk teeb seda teadlikult 52% naisi ning vaid 33% mehi.

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi sõnul on teavituse eesmärk tõsta meeste teadlikkust, kui palju nad tegelikud peaksid puu- ja köögivilju sööma ning neid sellele teele ka suunata. „Meestega tehtud intervjuud näitasid, et paljud neist on puu- ja köögiviljade söömise suhtes positiivselt meelestatud. Kui need on saadaval ja serveeritud, siis süüakse meelsasti. Küll aga ei olda valmis selleks tegema pingutusi, näiteks poodi selle pärast eraldi ei minda,“ tõdes ekspert.

Pitsi lisas, et uurides põhjuseid, mis enim mõjutavad puu- ja köögiviljade söömist, on leitud, et olulised on teiste toetus ning teadmised puu- ja köögiviljade vajalikkusest. „Loodame, et meie sõnum vajaliku koguse kohta aitab ennetada haigusi, tugevdada immuunsussüsteemi ning hoida normaalset kehakaalu ja vererõhku, jõuab meesteni ning mõjutab positiivselt nende toitumisharjumusi.“

Puu- ja köögiviljade kättesaadavuse suurendamiseks on teavitusega „Mees peab olema viljakas” liitunud erinevad toitlustusasutused üle Eesti, kes teevad sel perioodil eripakkumisi rohkelt puu- ja köögivilju sisaldavatele toitudele. Teavituses osalevad ka toidukaupluseketid. Samuti korraldatakse pea kõigis maakondades mitmeid ettevõtmisi, näiteks toidutegemise õpitube ja retseptivõistlusi.

Head Uudised GoodNews