1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Nõuandeid külmetushaiguste puhuks
Nõuandeid külmetushaiguste puhuks

Nõuandeid külmetushaiguste puhuks

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Hingamisteede haiguste korral sobivad taimeteed põdrasamblast, aed-liivateest, salveist, iisopist, raudrohust, kuuse- ja männikasvudest jne. Kuid kinnise köha korral tuleb teha ka inhalatsiooni ravimtaimedega või apteegipreparaatidega. Hästi aitab ka rindkere määrimine vastavate salvidega.

Kurguhädadel on abiks ravimtaimedest tõmmised ja tinktuurid – salveist, saialillest, päevakübarast, kasepungadest, sibulast, küüslaugust jt. Hea on ka soolveega kuristamine ja mesi, mida tuleks pikali olles lasta vaikselt kurgust alla valguda.

Söö kergeid toite kalast, munast, piimast, hapupiimatoodetest, kaunviljadest, teraviljadest, lahjast lihast (pole vaja liialdada) ja loomulikult aedviljadest. Söö siis, kui on isu!

Ära unusta ka küüslauku ja sibulat süüa kõikvõimalikes toitudes ja ka toorelt. Nad on antibakteriaalse toimega ja tugevdavad immuunsüsteemi. Külmetushaiguste peletajad on ka mädarõigas, mustrõigas ja porru. Võib teha küüslaugust õli ja tinktuuri. Mõlemad sobivad kasutamiseks nii profülaktikaks kui ka haigestumisel.

Küüslaugutinktuuri tee nii: 

100 g küüslaugule vala peale 0,5 l viina ja jäta 10 päevaks pimedasse sooja kohta seisma, kurna, võta sisse 15 tilka veega 4 korda päevas.

Küüslauguõli tee nii: 

pressi küüslaugust välja ¼ klaasi mahla, lisa samapalju õli ja jäta 9 päevaks seisma, kurna, tilguta ninna mitu korda päevas.

Muud kodused tinktuurid ja teed

Leia oma koduapteegist suvel kogutud taimed, mis aitavad immuunsüsteemi tugevdada. Tee nendest teed või tõmmist. Hea, kui on tehtud värsketest taimedest tinktuurid. Parimaks tinktuuri ja tee materjaliks on punane päevakübar, kibuvitsamarjad, astelpajumarjad (ka lehed), mustad sõstrad (ka lehed-õied), kadakamarjad ja teised kõrge bioaktiivsusega taimed. Ära lase haigust ligi, vaid enneta haigust tee joomisega. Kuuma teed joo paar klaasi päeva jooksul vähemalt 10 päeva järjest, võid kasutada koos teega ka valmistinktuure.

Allikas: Terviseleht 

Head Uudised GoodNews