Avaleht Toitumine PEAKOKK SOOVITAB! Lihtsad grillinipid jaanipäevaks
PEAKOKK SOOVITAB! Lihtsad grillinipid jaanipäevaks

PEAKOKK SOOVITAB! Lihtsad grillinipid jaanipäevaks

Grillinipid30 aastat kokaametit pidanud Aimur Ilvese sõnul on kodus marineeritud grillliha vaba kõigist säilitus- ja lisaainetest ning kokkuvõttes ka soodsam. Solarise keskuses toimuva gurmeekuu raames annab Lido peakokk Aimur Ilves rea soovitusi, kuidas valmistada eestlaste lemmikut – mahlast ja maitsvat grillliha ning jagab kahte oma lemmikretsepti.

 

  • Grillitud liha jääb mahlane ja pehme, kui kasutad marinaadivedelikus haput mahla või hapendatud piimatooteid.
  • Sealiha olgu marinaadis vähemalt 12 tundi, linnuliha 3 tundi.
  • Sealiha marinaadi sobivad hästi petersell ja koriander, linnulihaga tüümian ja rosmariin ning veiselihaga vein ja hapukamad maitsed.
  • Ühtlase küpsusastme saavutamiseks lõika lihast võimalikult ühesuurused tükid ja lükka vardasse nii, et need oleksid võimalikult üksteise vastas.
  • Mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida. Näiteks fileed tuleks alguses küpsetada hästi tulistel sütel ning hiljem kuumust oluliselt vähendada.
  • Selleks, et säiliks veiseliha maitse ja mahlasus, tuleb seda grillida kiiresti ja tulikuumade süte kohal. Liha võiks seest jääda roosaks.
  • Linnuliha fileed grilli samuti kuumadel sütel, kuid mitte kaua – jälgi, et liha jääks mahlane, mitte kuiv.

Grillinipid2

Kaks retseptisoovitust kodusteks grillmarinaadideks:

Ajatu klassika: sealiha šašlõkk

500 grammi sealiha
1 keskmise sidruni mahl
3 sibulat
soola, pipart
peterselli

Sega kõik maitseained lihaga ja hoia marinaadis vähemalt 12 tundi.

Kanašašlõkk apelsini-mee marinaadis

500 grammi kana kintsuliha
2 apelsini mahl
50 grammi mett
soola
viie pipra segu
hakitud värsket tüümiani

Sega maitseained lihaga ja hoia marinaadis 2-3 tundi.

Kommentaarid