1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kuidas ennetada elustiiliharjumustest põhjustatud haigusi?
Kuidas ennetada elustiiliharjumustest põhjustatud haigusi?

Kuidas ennetada elustiiliharjumustest põhjustatud haigusi?

Eesti tervisetehnoloogia idufirma Geneto tuli välja kolme uue riskiskooriga, mille abil on võimalik ennustada inimese laktoositalumatuse, kõrge vererõhu ja kõrge kolesterooli riske. Lisandunud riskiskooride ja meditsiiniseadmena registreeritud geenitestiga plaanitakse äritegevust Euroopasse laiendada.

Kui seni on olnud võimalik saada riskiskoore rasvumise, 2. tüüpi diabeedi ja gluteenitalumatuse kohta, siis nüüd lisandusid ka lakotoositalumatuse, kõrge vererõhu ja kõrge kolesterooli riskimudelid. Geneto kaasasutaja Jaak Sarve sõnul võimaldavad lisandunud riskiskoorid anda inimesele veelgi rohkem isikupärastatud toitumis- ja liikumissoovitusi elustiilihaiguste ennetamiseks: “Geneto teeb unikaalseks geeniteaduse ning toitumis- ja liikumisäpi ühendamine. Selle lähenemise kõige suurem eelis kasutajale on personaalsus – äpp arvestab inimese geneetilist eripära. Pakkudes kasutajale personaalseid soovitusi, näevad kasutajad päris muutusi oma kaalus ja tervises ningühtlasi vähendavad riski haigestuda erinevatesse elustiilihaigustesse.”

Geneto teeb koostööd Tartu Ülikooli genoomika instituudiga ning kasutatavad mudelid põhinevad nii Eesti Geenivaramu kui ka Suurbritannia Biopanga andmetel. Alates selle aasta maist on Geneto geenitest registreeritud Terviseametis meditsiiniseadmena, võimaldades Genetol lihtsamalt välisturgudele laieneda.

“Geenitesti meditsiiniseadmena registreerimine annab meie kasutajatele lisakindluse toote kvaliteedis – saadud CE-märgis näitab, et meie protsess ja mudelid vastavalt meditsiiniliselt aktsepteeritavatele nõuetele. Registreeritud meditsiiniseadme litsents kehtib kogu Euroopas ja annab seega meile ka konkurentsieelise teiste mitte-litsenseeritud kommertspakkujate ees,” sõnab Sarv.

Eestis teeb Geneto koostööd Elisaga ning Geneto teenust tuntakse pigem Elustiili rakenduse kaudu. Elisa uute teenuste valdkonna juhi Meelis Seeri sõnul on uute riskiskooride lisandumine oluline saavutus, sest võimaldab kasutaja vajadusi paremini addresseerida:  “Elisa jaoks on innovatsioon väga oluline – tooted ja teenused, mida me pakume, peavad alati olema tulevikku vaatavad. Kuna tervis on teema, mis meie kasutajate jaoks aina olulisemaks muutub, on meie jaoks tähtis pakkuda teenuseid, mis loovad reaalset väärtust. Teaduspõhisus ja kasutajamugavus on selle saavutamiseks võtmetähtsusega.”

  • Geneto planeerib laieneda Euroopa turgudele, alustades Soome, Poola ja Suurbritanniaga. Samuti on plaanis tulevikus lisada veel vähemalt kaks riskiskoori.
  • Geneto on 2016. aastal loodud tervisetehnoloogia ettevõte, mis kombineerib geneetika ning toitumis- ja liikumisnõuanded viisil, mis aitab ennetada elustiiliharjumustest põhjustatud haigusi.
Head Uudised GoodNews