1. Avaleht
  2. Tervis
  3. President Kaljulaid: üleeuroopalise e-tervise süsteemi ülesehitamine vajab lubavat õigusruumi ja ühtseid standardeid
President Kaljulaid: üleeuroopalise e-tervise süsteemi ülesehitamine vajab lubavat õigusruumi ja ühtseid standardeid

President Kaljulaid: üleeuroopalise e-tervise süsteemi ülesehitamine vajab lubavat õigusruumi ja ühtseid standardeid

„Selleks, et Euroopa Liit saaks luua koos toimivaid e-tervise lahendusi, tuleb välja töötada ühised andmekaitsestandardid ja ühine andmeruum ning kõigil Euroopa Liidu kodanikel peaks olema ka eIDASel põhinev digitaalne isikutunnistus,“ lausus president Kersti Kaljulaid täna Saksamaa tervishoiuministeeriumi korraldatud kõrgetasemelisel virtuaalsel e-tervise konverentsil.

Riigipea avaldas heameelt, et Euroopa Liit liigub ühtse andmeruumi loomise suunas, mis sisaldab erinevaid sektoreid, sealhulgas tervishoidu.

President Kaljulaid tõi ka välja, et Eestis on kogutud geneetilisi andmeid juba 2008. aastast ning meil on juba kogemusi, kuidas neid koguda, kaitsta ja teaduse huvides kasutada. „Nüüd on oluline luua vajalik regulatsioon, et ka tehisintellekt saaks hakata neid andmeid kasutama, et veel kiiremini diagnoosida, ennetada raskeid haiguseid ja leida õigeid ravimeetodeid,“ lisas riigipea.

Riigipea osales täna õhtul virtuaalsel paneeldiskussioonil „EL liikumises—raamistades Euroopa inforuumi EL-i kodanike ja patsientide huvides“ Saksamaa tervishoiuministri Jens Spahni, EL-i tervishoiu ja toiduohutuse voliniku Stella Kyriakidesega ning Euroopa Parlamendi liikme Axel Vossiga. E-tervise konverents toimus Saksamaa EL-i eesistumisel. Selle eesmärgiks on tuua välja võimalusi ja riske, mida pakuvad suured andmed ja tehisintellekt tervishoius.

Head Uudised GoodNews