Avaleht Toitumine RETSEPTID! Tugevat tervist – PORGANDIST
RETSEPTID! Tugevat tervist – PORGANDIST
Toitumine
0

RETSEPTID! Tugevat tervist – PORGANDIST

0

Tugevat tervist – PORGANDIST

Normaalseks ainevahetuseks vajab meie keha aastaringselt vitamiine ja mineraalaineid, vastasel korral muutub organism nakkustele ja paljudele haigustele vastuvõtlikuks. Tervislik ja mitmekülgne toitumine hoiab ka energiavarud tasakaalus.

Porgandis on rikkalikult karotiini ja tselluloosi, mis soodustab terve naha arengut, tasandab tema struktuuri ja värvi. Termiliselt töötlemata porgandi karotiinist omastab inimorganism ligikaudu 10%, kuid seda on võimalik rasvaine lisamisega suurendada kuni 90%-ni. Karotiinist saab organismis A-vitamiin, mis parandab nägemist. Porgand sisaldab veel B1- ja B2-vitamiini, pantoteen- ja foolhapet, süsivesikuid (8-15%), magneesiumi, kaltsiumi, naatriumi, mangaani ja fosforit.

Rahvameditsiinis on porgandiseemnete tõmmist ja jahvatatud seemneid kasutatud põie- ja neerukive lahustava vahendina. Peeneks riivitud värsket porgandimassi on pandud põletusest, külmumisest või haavanditest kahjustatud nahale. See vähendab põletikku, vaigistab valu, väldib mädanike teket ja kiirendab paranemist. Rahvameditsiin soovitab asetada porgandi värskeid peenestatud lehti mädanevatele vähihaavandeile või puhastada neid lehtede keeduvee või porgandimahlaga. Porgandijuurte söömist soovitatakse südame- ja veresoonkonna-, maksa- ja neeruhaigetele. Seda määratakse hüpo- ja avitaminoosi ning kehvveresuse ennetamiseks ja raviks.

Värske porgand on kasulik A-vitamiini puudusest tingitud nägemishäirete ravimisel. Värske porgandi ja porgandimahla sage tarbimine tugevdab organismi, suurendab vastupanuvõimet nakkushaigustele ja halbadele keskkonnatingimustele.

Porgandit süüakse peamiselt küll toorelt, aga ka keedetult ja hautatult. Hinnatud komponent on porgand mitmesugustes toorsalatites, samuti suppides ja ühepajatoitudes. Ta on ka suurepärane dieettoiduaine, nii et sööme rohkem porgandit!

RETSEPTID

Salat porgandiga

  • 300 g porgandit,
  • 1 kollane paprika,
  • 1 punane paprika,
  • 100 g konservmaisi,
  • 1 sl päevalilleseemneid,
  • 0,5 dl toiduõli,
  • 5 tl sidrunimahla,
  • 0,5 tl sinepit,
  • soola, pipart.

Keeda porgandid soolaga maitsestatud vees. Jahuta ja koori porgandid ning lõigu ribadeks. Puhasta ja lõigu ribadeks ka paprikad. Pane salativaagnale välimiseks ringiks porgandiribad, sisemiseks paprikaribad ja keskele mais. Valmista kastmeainetest kaste ja vala see salatile. Raputa peale päevalilleseemneid.

Kaalujälgija kanawok köögiviljadega

  • 150 g broilerifileed,
  • 1 tl õli,
  • 2 väikest porgandit,
  • kanapuljongi kuubik,
  • 1 keskmine mugulsibul,
  • 1 suur paprika,
  • peotäis seeni,
  • 1 ratas ananassi (konservist),
  • 1 küüslauguküüs,
  • soola, pipart, karrit,
  • vett,
  • sojakastet.

Haki kõik koostisosad ja keeda seened, kui on tegemist soolaseentega. Prae kanatükid kuumal pannil kiirelt pruuniks, lisa sool ja karri. Keera kuumus väiksemaks, lisa pool tassi vett ja pudista peale kanapuljongikuubik, lisa porgandid, hauta umbes 10 minutit. Lisa sibul, paprika ja veidi sojakastet, hauta veidi. Lisa seened, ananass ja küüslauk ning pipar. Hauta madalal kuumusel veidi ja ongi valmis. Võid lisada ka maisi. Serveeri riisiga.

Teistmoodi rosolje

  • 4 keedetud kartulit,
  • 4 keedetud porgandit,
  • 4 keedetud peeti,
  • 2 hapukurki,
  • 4 külmsuitsu skumbria fileed,
  • 200 g keeduvorsti,
  • soola, pipart.

KASTE:

  • 100 g hapukoort,
  • 300 g majoneesi,
  • maitsejärgi soola, pipart.

Koori juurviljad ja lõika kuubikuteks. Lõika ka kurk ning skumbria fileed ja keeduvorst tükkideks-kuubikuteks. Sega ained ning maitsesta soola ja pipraga. Sega kokku kastmeained. Vala segule ja sega kõik läbi. Kui soovid võid kaunistada kõvaks keedetud ja hakitud munaga. Enne serveerimist lase külmas seista. HÜVA NÕU: skumbria asemel võid kasutada ka mõnda muud rasvast külmsuitsu kala.

Ananassi-porgandimuffinid

  • 150 g margariini,
  • 1,5 dl suhkrut,
  • 3 muna,
  • 3,5 dl jahu,
  • 2 tl küpsetuspulbrit,
  • 2 porgandit,
  • 1 dl purustatud või hakitud ananassi,
  • 0,5 dl petti või hapupiima,
  • ingverit, muskaati,
  • sidrunhapet.

Vahusta margariin ja suhkur. Lisa ükshaaval munad. Klopi pärast iga muna lisamist tugevalt. Sega jahu hulka küpsetuspulber, noaotsatäis jahvatatud muskaati, jahvatatud ingverit, sidrunhapet ja lisa see muna-margariini massile. Lisa riivitud porgand, purustatud ananass ja pett. Jaga tainas muffini-vormidesse ja küpseta 175°C juures umbes 15-20 minutit. Võib ka plaadikoogina küpsetada.

Porgandi-toorjuustukook

PÕHI:

  • 50-100 g kreeka pähkli puru,
  • 2-3 keskmist porgandit,
  • 3 dl suhkrut, millest pool
  • fariinisuhkrut,
  • 2 dl rapsiõli,
  • 3 muna,
  • 3,5 dl nisujahu,
  • 3 tl küpsetuspulbrit,
  • 0,5 tl soola, 1 tl kaneeli.

GLASUUR:

  • 200 g maitsestamata
  • toorjuustu,
  • 3/4 dl tuhksuhkrut,
  • 2 sl sidrunimahla.

Määri ümmargune koogivorm ja pane ahi kuumenema 180°C. Koori ja riivi peene riiviga porgandid. Vispelda õli ja suhkur ning sega ükshaaval hulka munad. Lisa pähklipuru, riivporgand ning sega kokku. Sega küpsetuspulber, sool ja kaneel jahuga. Lisa need koogitaignale. Kalla taigen vormi. Küpseta kooki ahju keskosas umbes 50minutit. Lase jahtuda! Sega omavahel glasuuri ained ja määri glaasuuriga jahtunud koogi pind.

Porgandikompott

  • 3 porgandit,
  • 100 g kuivatatud papaiasid ja aprikoose,
  • 2 l vett leotamiseks,
  • 100 g rosinaid,
  • 2-3 sl võid,
  • 3-4 dl valget veini,
  • 1-2 õuna,
  • 1 sl sidrunimahla.

Leota kuivatatud puuvilju öö otsa vees. Koori porgandid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Kalla porgandikuubikud ja leotatud puuviljad (ilma veeta) potti. Lisa rosinad, või ja vein. Lase kaane all 15-20 minutit haududa. Lõika õunad kuubikuteks ja lisa potti. Hauta hetk aega ilma kaaneta. Maitsesta sidrunimahlaga. Serveeri suitsuliha kõrvale. HÜVA NÕU: porgandikompotiga võid maitsestada ka vaniljejäätist.

Köögivilja-hakklihakoogid

  • 2 dl maitsestamata jogurtit,
  • 0,5 dl riivsaia,
  • 2 kartulit,
  • 2 porgandit,
  • 2 sibulat,
  • 2 sl õli,
  • 0,5 kg hakkliha,
  • 1 muna,
  • 1 tl soola,
  • küüslaugupulbrit,
  • 0,5 sl kuivatatud punet.

Sega riivsai jogurtiga ja jäta paisuma. Peenesta sibul, riivi kartulid ja porgandid peene riiviga. Sega kõik ained ühtlaseks taignaks, maitsesta oma soovi järgi. Tõsta pannile kuuma õli sisse väikesed koogid, pruunista keskmisel kuumusel mõlemalt poolt ning küpseta kuumas ahjus 10-15 minutit.

Allikad: TL arhiiv ja www.kokaraamat.ee

Porgandimuffinid (24 väikest muffinit)

PÕHI:

  • 400 g porgandeid,
  • 75 g kreeka pähkleid,
  • 300 g pehmeid datleid,
  • 1 tl kurkumit,
  • 1 spl kaneeli,
  • 2 spl ingverit.

SISU:

  • 250 g india pähkleid,
  • 2-4 apelsini mahl,
  • 50 g toorkakaovõid,
  • 2 spl kookosrasva,
  • 2 tl vaniljepulbrit,
  • mett.

Põhja jaoks riivi peeneks porgand (või purusta köögikombainis). Köögikombainis peenesta kreeka pähklid ja datlid.

Sega kõik põhja koostisosad kokku ning saumikserda paksuks massiks. Suru segu muf-finivormidesse. Sisu jaoks peenesta kohviveskis india pähklid.

Veevannil sulata toorkakaovõi ning kookosrasv. Pressi apelsinidest mahl välja. Sega kõik kokku ning kasutades koogipritsi, kaunista muffinid pealt seguga.

Söö kohe või lase külmkapis mõned tunnid seista.

Allikas: Terviseleht

TerviseLeht logo

mm

Kommentaarid