1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. KAITSEMASKID I Südameapteegid alustavad meditsiiniliste kaitsemaskide müüki
KAITSEMASKID I Südameapteegid alustavad meditsiiniliste kaitsemaskide müüki

KAITSEMASKID I Südameapteegid alustavad meditsiiniliste kaitsemaskide müüki

Tänasest jõuavad  Südameapteekidesse müügile meditsiinilised maskid, mida seni on kasutanud meditsiini- ja hoolekandeasutused.

Maski on võimalik tänasest soetada kõigil inimestel läbi e-apteegi ja lähipäevadel kõikidest Südameapteekidest üle Eesti.

”Kindlasti aitab meditsiiniliste maskide kättesaadavus leevendada turvaliselt kehtivaid piiranguid ja apteegi poolelt tegutseme, et tervisekaitsevahendite varud oleksid piisavad,” lausus Südameapteegi juhatuse liige ja müügiosakonna juht Evelin Härma. “Kaitsevahendid, nii maskid kui ka desinfitseerimisvahendid, on ja jäävad oluliseks ka siis, kui piiranguid vähendatakse või eriolukord lõpeb.”

Südameapteekidesse müügile jõudnud tüüp-1 meditsiinilised, kolmekihilised kaitsemaskid peavad kinni 95% õhus leiduvatest osakestest. Tänaseni on apteegi jaemüügis olnud kättesaadavad FFP1-tüüpi mitte-meditsiinilised kaitsemaskid, mis peavad kinni kuni 80% õhus leiduvatest osakestest ja pakuvad kaitset, kui viiruseosake on süljepiisa või tolmuosakese küljes. Keskmiselt on maski kandmise aeg kuni 4 tundi, kuid maski sise- või välispinna niiskumisel, näiteks köhimisel või aevastamisel, tuleks see välja vahetada varem.

“Juba täna on kõikides Südameapteegi apteekides piisaval hulgal müügil igapäevaseks kasutuseks sobivad mitte-meditsiinilised kaitsemaskid, mis filtreerivad õhust 80% lenduvatest osakestest. Nüüd aga lisanduvad valikusse ka kõrgemat kaitset pakkuvad meditsiinilised maskid,” lisas Evelin Härma.

Evelin Härma sõnul aitab kandmine kaasa viiruse leviku vähendamisele eelkõige avalikes ruumides nagu näiteks pood, apteek, meditsiiniasutused, ühistransport. “Hetkel on valitsuses arutelu, kas muuta maski kandmine kohustuslikuks või mitte. Kuid soovist kaitsta ennast ja oma lähedasi ning oodates kannatamatult liikumispiirangute leevenemist, võiks ilma valitsuse käsutagi olla maski kandmine uus sotsiaalne norm,” lausus ta ning lisas, et oluline on  hoolikalt järgida kasutusjuhendit.

“Ainult maski kandmine ei anna koroonaviirusesse nakatumise eest sajaprotsendilist kaitset, jätkuvalt on oluline hügieen ja kontaktide vältimine,” lisas Südameapteegi juhatuse liige, müügiosakonna juht Evelin Härma.

Kõik Südameapteekides müüdavad maskid, nii meditsiinilised kui ka  mitte-meditsiinilised, on testitud lähtuvalt Euroopa Liidu standarditele.

Südameapteegi kaubamärgi all tegutseb 68 apteeki ja Eesti kõige uuem e-apteek www.sudameapteek.ee. Ettevõte annab tööd enam kui 360-le töötajale üle Eesti. Südameapteegi tugevaim alustala on kõrgelt haritud proviisorid ja farmatseudid, kes teevad oma tööd südamega. Südameapteegid keskenduvad lisaks ravimite müügile ka tervisetoodete pakkumisele ja tervisealasele nõustamisele.

Kuidas maski kanda? 

Südameapteegi apteekrid soovitavad hoolikalt järgida kasutusjuhendit: 

  • Peske või desinfitseerige oma käed enne ja pärast maski kasutamist.
  • Maski väline pool on värviline ja ninaklamber käib ülespoole. Asetage mask näole (valge pool vastu nägu). Veenduge, et mask kataks nina, suu ja lõua. Vormige metallklamber tihedalt vastu nina.
  • Vältige maski puudutamist peale maski näole asetamist. Maski eemaldamisel hoidke maski elastsetest kummidest ning visake mask kohe pärast kasutamist ära.
  • Maski eemaldamisel tuleb hoia vaid maski paeltest ja vältida maskipinna katsumist. Saastunud mask tuleks visata kaanega prügikasti. Enne ja pärast  maski kandmist on vajalik käed puhastada ja korralikult desinfitseerida.

Apteekrid rõhutavad, et ainult maski kandmine ei anna koroonaviirusesse nakatumise eest sajaprotsendilist kaitset, jätkuvalt on oluline hügieen ja kontaktide vältimine.

Head Uudised GoodNews