1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. RETSEPTID! Lastearst soovitab hommikusöögi retsepte väikelapsele
RETSEPTID! Lastearst soovitab hommikusöögi retsepte väikelapsele

RETSEPTID! Lastearst soovitab hommikusöögi retsepte väikelapsele

1–3 aastase lapse toit peab olema väga hästi läbi mõeldud, et ta kasvaks terveks ja tugevaks. Iga lusikatäiega peab väikelaps saama oluliselt suuremal hulgal toitaineid kui täiskasvanu: isegi kuni neli korda rohkem kaltsiumi ja seitse korda rohkem D-vitamiini. Eile toimunud „Laps ei ole täiskasvanu“ lapsevanemate üritusel nõustas Tallinna Lastehaigla lastearst dr. Ülle Einberg lapsevanemaid väikelaste toitumise teemal. Ürituse teises pooles toimunud Anni Rahula kokanduse töötoas valmistasid lapsevanemad kiireid ja väikelapsele sobivaid hommikusöögi retsepte, mis on rikastatud kasvavale organismile olulise mineraalainega – kaltsiumiga.

Kui lapsevanemad soovivad, et väikelapse toit oleks tervislik, täisväärtuslik ja samal ajal ka maitsev, ei tule väljakutsetest puudust. Lapsevanemate küsitlusest* selgub, et peamised põhjused, mis segavad perel tervislikumalt toitumast, on puudulikud teadmised tervislikust toitumisest ja ajapuudus toidu valmistamiseks. Lapsevanemate teadlikkuse tõstmiseks väikelaste toitumise teemal toimus dr Ülle Einbergi ja tervisliku eluviisi edendaja Anni Rahula juhtimisel „Laps ei ole täiskasvanu“ üritus. Lisaks väikelaste toitumise põhiprintsiipe käsitlevale loengule õppisid lapsevanemad valmistama oma lapsele sobivat toitu.

Kaltsium ja D-vitamiin – asendamatud toitained väikelapsele

Kaltsium ja D-vitamiin on olulised väikelapse kasvamiseks: kaltsium tagab tugevad luud ja hambad, õige rühi ning korras närvisüsteemi ja ilma D-vitamiinita ei suuda organism kaltsiumi omastada. Seetõttu soovitatakse anda lapsele täiendavalt D-vitamiini kuni 3 aastaseks saamiseni, sest selles vanuses laps peab päevas saama ~ 500 mg kaltsiumi ja umbes 500 IU D-vitamiini. Kuid sealjuures on oluline jälgida, et toidulisanditega ei pingutataks üle! Näiteks, kui laps saab toiduks väikelapse piimajooki, ei ole vaja täiendavalt kaltsiumi ja D-vitamiini anda.

Kaltsiumiga rikastatud hommikusöök – ideaalne päeva algus

 

MAISIJAHUPUDER (POLENTA) PIRNIDEGA
1 portsjon

Vaja läheb:
40 g kiirpolentat
250 ml vett
4 mõõtlusikat Aptamil 3 (väikelapse piimajook)
½ pirni
Näpuotsatäis jahvatatud kaneeli

Valmistamine:

Lõigake pirn kuubikuteks.
Ajage vesi keema ja aeglaselt segades lisage polenta, pirnid ja kaneel. Keetke keskmisel kuumusel vahetpidamata segades 5 minutit.
Võtke tulelt. Kui puder on jahtunud umbes kuni 40 °C, lisage 4 mõõtlusikatäit Aptamili. Serveerige värskete pirnidega.

*Polenta valmistamise aeg oleneb pakendile märgitud juhistest. Kiirpolenta puhul on see umbes 5 minutit.

PEEDIKOKTEIL

Vaja läheb:
1 väike keedetud peet
80 g maitsestamata jogurtit
80 ml Aptamil Kindermilchi
1 banaan
100 g külmutatud või värskeid marju

Valmistamine:

Lõigake peet ja banaan väikesteks tükkideks.
Blenderdage kõik koostisosad.

Parandamaks lapsevanemate arusaamist ning tuletamaks neile meelde, milline on sobiv toit väikelastele pärast aastaseks saamist, on Aptamil3 koostöös ekspertidega käivitanud lapsevanematele suunatud hariva kampaania Laps ei ole täiskasvanuKavas on kampaania käigus mitte ainult harida lapsevanemaid väikelapse toitumise põhimõtete osas, vaid ka jagada praktilisi retsepte toidu valmistamise töötoas Anni Rahula juhtimisel, kus emad õpivad valmistama oma väikelapsele sobivat toitu.

Rohkem teavet väikelapsele sobiva toidu kohta saab: www.aptaclub.ee

*Sotsiaaluuring – lapsevanemate küsitlus korraldati Aptamil 3 poolt portaalil emmedeklubi.ee 2018. aasta augustis– septembris. Küsitluses osales 566 lapsevanemat, kes kasvatavad lapsi vanuses 1–3 aastat.

**Väärtuslik kaltsiumi ja D-vitamiini allikas pärast aastaseks saamist on väikelapse piimajook – näiteks, kaks klaasi Aptamil 3 väikelapse piimajooki kindlustab 80% soovitatavast D-vitamiini päevasest kogusest ja 52% soovitatavast kaltsiumi päevasest kogusest. Päevased kogused on arvestatud vastavalt Pitsi, et al. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015. Tervise Arengu Instituut Tallinn 2017.

Head Uudised GoodNews