Avaleht Toitumine Gurmaanidele Kadri Vooranna kolm retsepti: kitsejuustusalat, suitsulõhe, õunakook
Kadri Vooranna kolm retsepti: kitsejuustusalat, suitsulõhe, õunakook

Kadri Vooranna kolm retsepti: kitsejuustusalat, suitsulõhe, õunakook

Tippkokk Joel Ostrati tänaseks köögikaaslaseks TV3 saates „Joel Ostrati suur õhtusöök“ on džässmuusik Kadri Voorand.

Kuigi Kadri Voorand teeb köögis süüa harva, oskab ta mõnda rooga siiski päris hästi valmistada – isegi siis, kui toit mõnikord põhja kõrbeb. Just oma isiklikke firmaroogasid kavatsebki Kadri Joelile valmistada, kasutades muu maitsva seas ka kitsejuustu, suitsulõhet ja õunu.

Ühtlasi näitab presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik, mida tuleks Kadri lihtsas menüüs muuta, et seda sobiks ka Kadriorus serveerida.

Kadri retseptide kogused on neljale inimesele.

EELROOG 

Kitsejuustusalat

  • 100 g kitsejuustu
  • 10 maasikat
  • 8 kirsstomatit
  • 1 avokaado
  • 1 pirn
  • 1 keskmine punapeet
  • 8 lehte lehtsalatit
  • 1 klaas valget veini
  • 4 tl murakamoosi (serveerimiseks)
  • maitseks Cayenne’i pipar
  • maitseks sool, oliiviõli
  • ürdid ja söödavad lilled (vastavalt soovile)

Valmistamine:

Tükelda kirsstomatid ja maasikad neljaks, sega vähese oliiviõliga ja maitsesta soola ning Cayenne’i pipraga.

Vala poti põhja valget veini, aseta pliidile ja lase kuumaks. Koori pirn, eemalda südamik ja viiluta õhukeselt, pane kuuma veini sisse ja tõsta tulelt, lase jahtuda.

Viiluta õhukeselt avokaado ja punapeet.

Lõika kitsejuustust umbes 5 cm paksused rattad ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Eelkuumuta ahi 180 kraadini  ja küpseta kitsejuustu 10 minutit.

Salatikaste

  • 2 spl oliiviõli
  • 2 spl mett
  • 2 spl sidrunimahla
  • soola maitseks

Valmistamine:

Vala kaussi võrdsetes kogustes oliiviõli, mesi ja värske sidruni mahl, maitsesta soolaga. Vispelda korralikult läbi, et kaste muutuks emulsiooniks.

Ürtidest ja lehtsalatist moodusta lillebukett ja serveeri taldriku äärele.

Serveerimine:

Aseta taldrikule küpsetatud kitsejuust, mille peale aseta järgmiste kihtidena punapeedi-, avokaado- ja pirniviilud ning kõige tipuks maasika-kirsstomatisalat. Serveeri koos ürtidest lillebuketi, murakamoosi ja kastmega.

PEAROOG

Suitsulõhe köögiviljadega

800 g lõhefileed

maitse järgi sool ja pipar

Valmistamine:

Lõika lõhefileest sobiva suurusega portsjonid. Maitsesta soola ja pipraga. Suitsuta koos lepalaastuga 130 kraadi juures 15 minutit. Kui on grill, siis küpseta grillil 200 kraadi juures nii, et oleks suitsu umbes 10 minutit. Märja lepalaastu asetamine sütele annab vajadusel lisasuitsu!

Köögiviljavokk

  • 1 kollane peet
  • 1 porgand
  • 1 bataat
  • 1 punane paprika
  • 1 kollane paprika
  • 1 punane sibul
  • 3 küünt küüslauku
  • 1 peotäis lehtkapsast
  • 1 spl võid
  • 1 spl mett
  • 1 spl oliiviõli
  • maitse järgi sool ja pipar

Valmistamine:

Koori bataat, porgand, kollane peet, punane sibul ja küüslauk. Lõika köögiviljadest peenikesed ribad.

Pane pannile õli ja voki porgand, bataat ja peet, kuumuta 1 min ja lisa paprikad. Lisa mesi ja või. Voki veel 2 minutit. Viimasena lisa lehtkapsas ja sega pannil läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Lõpuks sega juurde või ja serveeri.

Võikaste

  • 1 sidruni mahl
  • 100 g võid
  • 200 ml 35% rõõska koort
  • maitse järgi valge pipar ja sool

Valmistamine:

Kuumuta poole sidruni mahl alla (senikaua kuni mahlast jääb pool alles). Lisa rõõsk koor ja kuumuta madalal kuumusel seni, kuni segu pakseneb. Maitsesta ja lisa tükihaaval võid, vispelda see kastmesse. Kui soovitud paksus ja maitse on paigas, lisa 1 spl chimmichurri‘t (vt. järgmine retsept). Serveeri kalaga.

Chimichurrikaste

  • 1 peotäis värsket peterselli
  • 1 kaun tšillipipart
  • 6 küünt küüslauku
  • 5 spl oliiviõli
  • maitseks sool
  • maitseks suhkur

Valmistamine:

Blenderda kõik komponendid kastmeks kokku (blenderi puudumisel tükelda imepisikesteks tükkideks ja sega). Chimichurri‘t tuleb rohkem, kui sellesse rooga on vaja, seega saad seda säilitada ja kasutada vabalt ka teistes roogades.

Serveerimine:

Aseta taldriku põhja vokitud köögiviljad ja nirista üle või-chimichurrikastmega. Pane suitsulõhe köögiviljade peale ning kaunista värske redise ja wasabi-lehega (Luxveg).

DESSERT

Kodune õunakook

  • 1 kg õunu
  • 5 spl nisujahu
  • 3 muna
  • 120 g hapukoort
  • 100 g võid
  • 5 spl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 3 spl mooniseemneid
  • 300 g vaniljejäätist (serveerimiseks)
  • natuke värsket riivitud sidruni koort
  • kaunistuseks Luxvegi ananass-münt
  • puista natuke maitseks kaneeli

Valmistamine:

Vispelda munad suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Lisa hapukoor, küpsetuspulber, mooniseemned, läbisõelutud jahu ja sulatatud või. Sega tainas kokku. Maitsesta tainast soovi korral natukese värske sidruni koorega. Määri koogivorm võiga ja raputa üle suhkruga. Tükelda kooritud õunad ja lisa taigna sisse. Sega läbi ja tõsta võiga määritud vormidesse. Aseta koogikesed eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde 15 minutiks.

Põldmarjakaste

  • 150 g värskeid põldmarju
  • 3-4 oksa šokolaadimünti (Luxveg)
  • 1 tl suhkrut

Valmistamine:

Blenderda põldmarjad šokolaadi mündi ja suhkruga. Pressi kaste läbi sõela, et eraldada seemned.

Serveerimine:

Pane taldriku põhja põldmarjakaste, selle peale vormist välja võetud õunakoogike. Serveeri vaniljejäätise ja värskete põldmarjadega. Kaunista ananassi-mündi ja kaneeliga.