1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VIDEO I Tasuta eneseabiprogramm „Selge“ aitab vähendada alkoholitarvitamist
VIDEO I Tasuta eneseabiprogramm „Selge“ aitab vähendada alkoholitarvitamist

VIDEO I Tasuta eneseabiprogramm „Selge“ aitab vähendada alkoholitarvitamist

Internetipõhine tasuta eneseabiprogramm „Selge“ on mõeldud iseseisvaks kasutamiseks kõikidele inimestele, kes soovivad oma alkoholiga seotud käitumismustreid muuta, alkoholitarvitamist vähendada või üldse lõpetada.

Programmi eesmärk on pakkuda inimesele tuge ja teadmisi, kuidas muuta oma alkoholitarvitamisega seotud käitumisharjumusi.

  • Programmis tuleb läbida kümme moodulit, mis sisaldavad käitumisharjumuste muutmise strateegiaid – need aitavad enda käitumismustreid mõista ja muuta. Igas moodulis on oluline koht eneseanalüüsil, harjutustel ja isikliku kogemuse kirjapanekul. Ühe mooduli läbimiseks soovitatakse programmis osalejal võtta aega 1-2 nädalat ning vajadusel seda korrata.
  • Soovituslik programmi läbimise  aeg kokku on 8 nädalat, oodatavalt vähemalt 2 tundi nädalas.
  • Programmis osaleja õpib tehnikaid, mis õpetavad alkoholile vastupanu osutama, lahendab ülesandeid, mille abil teadvustab oma käitumismustreid ja teeb harjutusi oskuste kinnistamiseks.
  • Programmis osaleja täidab alkopäevikut ning tegevuspäevikut, teda saadab isiklik virtuaalne kaaslane ning toetab programmi teejuht. Kasutatakse nii automaatseid sõnumeid, kui personaalseid e-kirju programmis osalejale, mis lisavad motivatsiooni jätkata ja programmi mitte katkestada.
  • Programmis osalemine on täielikult anonüümne ning sisestatud andmed on konfidentsiaalsed.
  • Programm on kasutamiseks arvutis, tahvlis ja mobiiltelefonis nii eesti, kui  vene keeles.
Foto: Shutterstock.com

Alkoholitarvitamise vähendamisele suunatud programmi „Selge“ töötas koostöös WHO-ga välja Swiss Institute for Addiction and Health Research (ISGF), programmi kohandas Eesti oludele Tervise Arengu Instituut. See programm on “Take Care of You” nime all  kasutusel juba Hollandis, Kanadas, Saksamaal, Šveitsis ja Austrias ning andnud seal häid tulemusi. “Take Care of You” programmi tulemuslikkus on tõestatud teaduslike uuringutega. Programmi sisu ning ülesehitus loodi lähtuvalt kognitiiv-käitumusliku teraapia ja motiveeriva intervjueerimise põhimõtetest ning programmi harjutused ja moodulid tuginevad tõenduspõhistele meetoditele.

Allikas: Alkoinfo.ee

Head Uudised GoodNews